Damjana Kolar

 |  Kultura

Letošnji Bobri v znamenju arhitekture in oblikovanja

© Peter Uhan

Od 24. januarja do 8. februarja bo v Ljubljani že sedmo leto zapored potekal festival kulturno–umetnostne vzgoje Bobri, ki s svojimi brezplačnimi prireditvami razveseljuje otroke, starše, vzgojitelje in učitelje. Ker letos praznujemo 150-letnico rojstva arhitekta Maksa Fabianija, bosta osrednji temi  festivala arhitektura in oblikovanje. Letošnje Bobre je pripravilo kar 62 kulturnih zavodov in skupin, prireditve pa bodo potekale na 54-ih prizoriščih, na katerih se bo zvrstilo 181 prireditev.

Po besedah Špele Kuhar iz Centra arhitekture "bi mlade namreč radi spodbudili h kritični presoji o grajenem prostoru ter njegovem urejanju in oblikovanju. S spodbujanjem k premisleku in sodelovanju bi jim radi dali občutek, da lahko (so)vplivajo na oblikovanje prostora, v katerem živijo in da je njihovo mnenje pomembno." V okviru delavnic in drugih dejavnosti bodo otroci lahko spoznavali Plečnikovo in Vurnikovo zapuščino, značilnosti srednjeveškega mesta, arhitekturo današnje Ljubljane, gradili hiše, se seznanili z modernimi tiskarskimi tehnikami, se srečali s sodobno umetnostjo, ustvarjali iz reciklažnega materiala.

Festival bo v Slovenskem mladinskem gledališču odprla 220. ponovitev predstave Kekec, gibalne premetanke s tekstom, ki je nastala po motivih povesti Josipa Vandota, za gledališče jo je priredila Draga Potočnjak, na oder pa postavil Branko Potočan. Za zanimiv filmski program bosta tudi tokrat poskrbela Kinodvor in Slovenska kinoteka, kjer bo med drugim na ogled kultni film Fritza Langa Metropolis, ki ga bo v živo spremljal harfist Eduardo Raon. V času festivala bo v Kinodvorovi galeriji tudi letos odprta razstava Moj Kino, ki bo otrokom približala zgodovino in pomen kina kot posebnega filmskega prostora.

V gledališko-glasbeno-plesnem programu se obeta pestra ponudba dogodkov-nekaj jih bo posvečenih prav vodilnima temama: Lublana (LGL Ljubljana), Hiša št. 3 (Hiša otrok in umetnosti), Strigalica (Papelito), Smetiščni orkester (Samo Kutin in Ana Kravanja), Koncert izvirnih inštrumentov (Zavod Federacija), Huda mravljica (Center kulture Španski borci), Račka, Smrt in tulipan (LGL Ljubljana). Z mladinsko opero Pastir se Bobrom letos prvič pridružuje SNG Opera in balet Ljubljana. Sklepna slovesnost festivala s koncertom bo na kulturni praznik v Centru urbane kulture Kino Šiška.