Denis Vičič

 |  Ekonomija

V zapor tudi Bavčar

Po poročanju RTV Slovenije je višje sodišče v Ljubljani odločilo, da mora Igor Bavčar, pravnomočno obsojen v zadevi Istrabenz, v zapor. Zavrnilo je njegovo pritožbo, s katero je izpodbijal sodbo okrožnega sodišča, ki je sredi decembra že v drugo presodilo, da njegove zdravstvene težave niso take, da ne bi mogel začeti prestajati zaporne kazni. Okrožno sodišče ga je že pozvalo, naj se zglasi v zaporu na Dobu.

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza je bil na sedem let zapora obsojen zaradi napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško pod vodstvom Boška Šrota prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Bavčar bo moral vrniti 21 milijonov evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

V isti zadevi je bil obsojen tudi Boško Šrot, in sicer na pet let in deset mesecev zapora. Nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski je bil obsojen na tri leta zapora, njegov brat in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski pa na tri leta in devet mesecev zapora. Kristjan Sušinski bo moral vrniti 3,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.