Damjana Kolar

 |  Kultura

Črna komedija o bremenu zvezdništva

Po predpremiernem predvajanju na lanskem festivalu Liffe bo film Birdman (dobitnik dveh zlatih globusov, devet nominacij za oskarja) od 29. januarja dalje na ogled na filmskem platnu Cankarjevega doma. Impresivna režijska mojstrovina mehiškega cineasta Alejandra Gonzáleza Inárrituja zrcali breme zvezdništva skozi resnično izkušnjo igralca Michaela Keatona.

Glavni junak črne komedije je Riggan Thomson, nekdanji hollywoodski zvezdnik, znan po filmski upodobitvi superjunaka Birdmana. Daleč od vrhunca svoje uspešne poti se sedaj poskuša vrniti na sceno z ambiciozno broadwaysko predstavo, saj upa, da se bo s to tvegano potezo uveljavil kot polnovredni umetnik. Kmalu pred premiero predstave pa se začnejo kopičiti težave, saj se eden izmed igralcev med vajami poškoduje v čudni nesreči. Namesto njega najamejo igralca Mika Shinerja, ki zagotavlja uspeh, a v projekt prinese kopico osebnih ekscentričnosti. Bolj ko se bliža premiera, bolj negotov je Riggan, ki je v projekt vložil vso svojo osebno in poklicno verodostojnost.

"Zanimalo me je raziskovanje bojev z egom, ideja, da gre vedno za iluzijo, pa če si še tako uspešen. Začasno je. Ko se ženeš za stvarmi, za katere meniš, da jih želiš, in podeliš ljudem moč, da te ovrednotijo, kmalu potem ko jih končno dobiš, v tej sreči zaslediš minljivost," pravi Alejandro González Inárritu.

Mehiški režiser rojen leta 1963 v Ciudad de Mexicu, je kot producent in DJ delal za radijsko postajo WFM ter produciral glasbo za šest celovečernih filmov. Leta 1991 je ustanovil lastno produkcijsko hišo Zeta film, štiri leta pozneje pa režiral svoj prvi televizijski srednjemetražni film. Že s svojim prvencem Pasja ljubezen (2000) je požel veliko pozornosti kritikov in gledalcev, v naslednjem desetletju pa se je postopoma prebil med najvidnejše režiserje sveta. Za filma 21 gramov (2003) in Babilon (2006) je bil na festivalu v Cannesu nagrajen kot najboljši režiser. Sledil je film Ču do vi to (2010), ki je Javierju Bardemu v Cannesu prinesel nagrado za najboljšega igralca.

V glavnih vlogah igrajo Michael Keaton (Riggan Thomson), Emma Stone (Sam), Naomi Watts (Lesley), Edward Norton (Mike Shiner).