Pogodba s hudičem?

V zadnjih dneh veliko poslušamo o kreditih, vezanih na švicarske franke. Vrednost le teh je skokovito narastla in veliko ljudi se je znašlo v položaju, kjer morajo sedaj odplačati kar dva namesto enega kredita. V sosednji Hrvaški je levo-sredinska vlada premiera Milanovića obljubila interventni zakon, ki bo konverzijo frankov v kune ohranil v zmernem znesku. Tudi naš premier Cerar je namignil na možnost tak-

šnega zakona. Ampak glede na to, kakšno je stanje politike v naši zeleni državici Sloveniji, je velika možnost da se to ne bo zgodilo. Seveda bo izgovor prišel v obliki: »Za gospodarstvo in banke je slabo, če storimo to in to«. A vendar moramo vedeti, da s tem ko so sedaj kreditojemalci obvezani za plačilo še »enega kredita«, ne bodo banke krile nobenih stroškov. Banke bodo samo povečale svoj dobiček od le-teh kreditov. Banke v Sloveniji najverjetneje niso dejansko kupile frankov, ampak so samo vodile evidenco v njih, kar se je izkazalo za izjemno pametno potezo, ki bo omogočila dodaten profit iz naslova kreditov. Trpele pa bodo mlade družine, ki so vzele te kredite, da so si lahko kupile stanovanje, hišo, itd. Gospod Cerar veliko govori o morali in etiki in pa v zadnjem času tudi o duhovni revščini (kaj sploh to je, je dobro vprašanje). Zatorej pozivam premiera Cerarja in celotno koalicijo, da naj uvedejo interventni zakon, podoben Hrvaškemu, ki bo omogočil preživetje tem kreditojemalcem, banke pa bodo še vedno imele profit (saj znajo to preračunat, še preden mi sploh vzamemo kredit). Gospodu Cerarju pa bi se taka poteza obrestovala, saj bi podpora njegovi vladi najverjetneje narastla in bi malce lažje zadihal. Hkrati pa bi dejansko ljudem pokazal »moralo in etiko«, ki jo tako rad promovira. Privatizacija, za katero pa se izjemno rad bori, pa ni nek pokazatelj le-te; kvečjemu je pokazatelj vdaje imperialističnemu pohodu velikega kapitala po truplih slovenskih podjetij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.