Peter Petrovčič

13. 2. 2015  |  Mladina 7  |  Politika

Trije prazniki …

… za eno osamosvojitev

Poslanci se te dni odločajo o uvedbi novega državnega praznika, ki bi slavil osamosvojitev. Te ne bi praznovali le poleti in pozimi, pač pa tudi jeseni.

S podporo stranke je predlog vložil poslanec SMC Marjan Dolinšek, predsednik zasavskega odseka Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Predlaga, da bi novi državni praznik, ki bi se imenoval dan suverenosti, praznovali 25. oktobra, in sicer zato, ker je na ta dan leta 1991 Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA.

Z uvedbo novega praznika, kot piše v predlogu zakona, »bi se poudaril in utrjeval pomen suverene države. 25. oktober 1991 predstavlja dan, ko je Slovenija ne le pravno formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država, na katero smo ponosni tudi danes.« Praznik ne bi bil dela prost dan, njegov smisel bi bil v »priložnosti, da se na slavnosten način zaznamujejo pomembni dogodki iz narodove oziroma državne zgodovine«.

Že danes imamo dva državna praznika, ki slavita ustanovitev samostojne države. Enega praznujemo na dan, ko je bil plebiscit, drugega na dan, ko je na podlagi plebiscitne odločitve uradno nastala nova država. Zdaj pa naj bi isti spomin slavili še v tretje.

Glede na to, da predlog poslanca SMC podpira vlada in da je v pristojnem odboru dobil podporo koalicije, bomo osamosvojitev očitno trikrat praznovali že letos. Poleti, jeseni in pozimi. Spomladanski termin pa ostaja prost …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.