Saša Eržen

13. 2. 2015  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Hudo

Dead drop

Skrivni USB-ključki na javnih površinah

© Arhiv Mladine

Umetniške rezidence v New Yorku znajo biti zelo tvorne; spomnite se samo, kaj je lani oktobra tam vsak dan uprizarjal Banksy.

Pred dobrimi štirimi leti pa je nemški umetnik Aram Bartholl med svojim rezidenčnim bivanjem v prestolnici sveta zasnoval projekt dead drop, zaradi katerega lahko danes USB-konektorje, štrleče iz fasad, srečamo tudi drugje. Posameznikom omogočajo, da se nanje priklopijo s prenosniki in si delijo poljubne datoteke, pri tem pa ostanejo anonimni. Bartholl ljudi spodbuja, da na javno dostopnih mestih kopljejo luknje v zidove, vanje zacementirajo USB-ključke, lokacije pa delijo na spletni strani deaddrops.com, kjer so na voljo tudi podrobnejša navodila za izdelavo oziroma instalacijo. Umetniški projekt, ki se imenuje po stari špijonski metodi, pri kateri si dva vohunska agenta na dogovorjenem skrivnem mestu predata zadeve, ne da bi se pri tem srečala, se je doslej po zaslugi vnetih gverilcev razširil na 1414 lokacij po svetu, med njimi še ni nobene v Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.