Intervju: dr. Stanka Setnikar Cankar

V Mladini ste 6. februarja 2015 objavili odziv ravnatelja OŠ Prule Dušana Merca na intervju z ministrico dr. Stanislavo Setnikar Cankar. V pismu je več neresničnih navedb.

Gospod Merc trdi, da je ministrica dr. Stanislava Setnikar Cankar v primeru osnovne šole Deskle posegla v delo ravnateljev in v usmerjanje dela Inšpektorata RS za šolstvo. Dejstva so drugačna. Kot smo za časnik Mladina v odgovoru na novinarsko vprašanje že zapisali, je bil postopek Inšpektorata v zvezi z domnevnim nasilnim dejanjem na OŠ Deskle sprožen po uradni dolžnosti na podlagi zapisov v medijih. Glede realizacije oz. izvajanja pouka pa je pobudo v reševanje Inšpektoratu odstopila Varuhinja človekovih pravic.

Žalostno je, da gospod Merc medijsko izrablja tragedijo ravnatelja Tehniškega šolskega centra iz Maribora, jo znova obuja, ter trdi, da je ministrica posegla v zasebnost ravnatelja, ko se je pred njegovim samomorom srečala z njim v prostorih ministrstva. Čeprav pravilno zapiše, da ne ve, kaj se je ministrica pogovarjala z danes pokojnim ravnateljem, hkrati izraža upanje, da bo ministrica za poseg v ravnateljevo intimo odgovarjala.

Ministrica in ministrstvo se do omenjenega tragičnega dogodka javno ni opredeljevalo. Je pa ravnatelj Tehniškega šolskega centra Maribor v torek, 18. novembra, poklical na MIZŠ in ministrstvo obvestil o video posnetku, ki je zaokrožil po spletu in v medijih. Na zaprosilo ministrice je 21. novembra 2014 obiskal ministrstvo, kjer se je srečal z ministrico, državno sekretarko, direktorico Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih, ter s predstavnico za odnose z javnostmi. Na sestanku mu je ministrica nekajkrat predlagala, da zagotovi šoli, sebi ter profesorici zunanjo strokovno pomoč. Večkrat je zatrdil, da to ni potrebno, da bodo zmogli sami in da delo na šoli poteka normalno. Nato se je pogovor dotaknil tudi njegovih načrtov za prihodnost v zvezi z razmestitvijo programov na šoli.

Po tragičnem dogodku, ki je sledil, sta ministrica dr. Stanislava Setnikar Cankar in državna sekretarka dr. Andreja Barle Lakota v torek, 2. decembra, skupaj z varuhinjo človekovih pravic, Vlasto Nussdorfer, obiskali Tehniški šolski center Maribor, kjer so se srečale z učiteljskim zborom te šole. Namen srečanja je bil ponuditi pomoč šoli po tragičnem dogodku ter se pogovoriti o delu šole v prihodnje. Vse to se je dogajalo proč od medijev.

Gospod Merc v nadaljevanju pretirava tudi pri navajanju števila zaposlenih na MIZŠ. Seveda podatek, da jih je 1800, ne drži. Na MIZŠ, vključno z organi v sestavi, je zaposlenih 338 oseb, na na Zavodu RS za šolstvo pa še 179. Kaj so v tem primeru paraorganizacije, pa ve le gospod Merc sam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.