Klemen Košak

20. 2. 2015  |  Mladina 8  |  Politika

ZDA izbirajo in učijo

Ameriško veleposlaništvo pošlje številne Slovence na spoznavanje ZDA

Matej Tonin – »prihodnji voditelj«

Matej Tonin – »prihodnji voditelj«
© Borut Krajnc

Kot odziv na pokol sodelavcev revije Charlie Hebdo v Parizu je Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije januarja gostil okroglo mizo Evropa pred izzivi (ne)strpnosti in (ne)varnosti. Na njej je sodeloval tudi poslanec NSi Matej Tonin in poudaril, da »Evropska unija ni skupnost enakih interesov«. To je ponazoril s podatkom, da na vprašanje, ali bi umrli za domovino, 85 do 90 odstotkov ameriških obveščevalnih agentov odgovori pritrdilno, med evropskimi pa nobeden. To je izvedel »na nekem tečaju v Washingtonu, kjer je bil neki profesor, ki je rekel, da je poučeval in izobraževal agente ameriške CIE ter vse druge agente zahodnoevropskih služb«. Tečaj je poslanec obiskal v okviru ameriškega programa International visitor leadership programme (IVLP), kar bi lahko prevedli kot voditeljski program za mednarodne obiskovalce.

Gre za program, v okviru katerega je od leta 1940 že več kot 200 tisoč tujcev prišlo v ZDA na seznanjanje s področjem, ki jim je poklicno blizu. Tonin je na primer od 30. maja do 22. junija lani sodeloval pri projektu Varnostna vprašanja v odnosih med ZDA in Evropo. Drugih tem, ki se jim posvečajo pri projektih IVLP, je več kot 15, od energetske varnosti do prostovoljstva.

Sodelavci pri posameznem projektu tri tedne potujejo po ZDA in se srečujejo s predstavniki ameriških javnih in zasebnih organizacij ter spoznavajo ameriško družbo, zgodovino in kulturo. Med drugim se udeležijo »domačega« in »gostoljubnega« obeda pri kakšni ameriški družini, piše na spletni strani ameriškega ministrstva za izobraževanje.

Na program IVLP se ne morete prijaviti. Udeležence na lastno pobudo predlaga osebje ameriških veleposlaništev, ki se trudi, da bi našlo sedanje in prihodnje voditelje na različnih področjih. Trdijo, da jim to uspeva. Iz Slovenije naj bi vsako leto v ZDA potovalo od pet do deset ljudi, ki naj bi sodelovali pri projektih IVLP, a vsi udeleženci programa niso znani. Ve se, da so bili med njimi pokojni predsednik dr. Janez Drnovšek (leta 1988), sedanji predsednik Borut Pahor (leta 1991), nekdanja vodja njegovega kabineta Simona Dimic, nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar, predsednik zveze Romov Jožko Horvat - Muc, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek …

Za ZDA je pomembno, kdo se udeleži programa, saj želijo doseči naklonjenost do države pri ljudeh, ki imajo ali bodo nekoč imeli vpliv na »zadeve, v katerih imajo interes tudi ZDA«, kot pravijo na ministrstvu za izobraževanje. Cilj programa je »gojiti trajne odnose med ljudmi« in »razumevanje« med njimi ter prispevati h »krepitvi ameriškega angažmaja po svetu«.

Če si pri opisu cilja programa dovolimo biti bolj neposredni, ga lahko z eno besedo poimenujemo indoktrinacija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.