Anže Tomić

20. 2. 2015  |  Mladina 8  |  Družba

Ustavno sodišče v žepu

Mobilna aplikacija državne ustanove

V mobilni spletni trgovini za androidne telefone se je pojavila aplikacija Odločitve US in sodišč (SP). Gre za mobilni program, ki omogoča dostop do vseh odločitev ustavnega sodišča in odločitev drugih sodišč v okviru sodne prakse na slovenskem vrhovnem sodišču. Ustavno sodišče je zanj namenilo 1100 evrov, preostalih 6100 evrov pa je krila Evropska unija.

Na ustavnem sodišču pravijo, da so se za vložek odločili zaradi »vse večje uporabe tablic in pametnih mobilnih telefonov pri dostopu do internetnih storitev« in ker je »dostop preko mobilnih naprav pomemben tudi zaradi narave dela udeležencev v postopkih na sodiščih«. Na tem sodišču so bili napredni že z iskalnikom po odločitvah na svoji spletni strani, ki je že nekaj časa prilagojen mobilnim napravam. Žal tega ne moremo reči za celotno spletno stran. Mobilnim napravam prilagojene spletne strani so med stranmi državnih ustanov izjema, mobilnih aplikacij pa tako rekoč ni. Mobilnim napravam ni prilagojena niti stran vladnega urada za komuniciranje, a so sporočili, da se pripravljajo na posodobitev.

Glede na to, da so zmogljivi pametni telefoni stari že več kot sedem let, gredo premiki v to smer prepočasi. Upanje, da bomo dobili dostopnejše in transparentnejše državne ustanove, dajejo primeri dobre prakse, kakršna je aplikacija ustavnega sodišča. Na voljo bo za androidne telefone in za iPhone. Glede na odziv pa načrtujejo še razvoj aplikacij za kakšno drugo platformo.

Leta 2015 ima vsak državljan Slovenije s sodobnim pametnim telefonom v žepu vse odločitve ustavnega sodišča. Če se z njimi strinja ali ne. Dobrodošli v prihodnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.