Tamara Kajtazović

20. 2. 2015  |  Mladina 8  |  Družba

Z umetnostjo nad občinsko politiko

Oživljeni narodni dom

Volonterska prenova dvorane novomeškega Sokolca

Volonterska prenova dvorane novomeškega Sokolca
© Tamara Prešeren

Umetniki Avtonomne kulturne cone Sokolc so z lastnimi sredstvi in močmi obnovili veliko dvorano sicer propadajočega prvega narodnega doma na slovenskih tleh, Sokolskega doma v Novem mestu. Obnovili so jo za namene že tradicionalnega pustnega karnevala. Letos so želeli pripraviti velik sprevod v središču mesta in so občino zaprosili za finančno pomoč pri izvedbi, a ostali praznih rok. »V stroške smo vračunali samo denar za material, potne stroške gostujočih performerjev in podobno. Ampak ko smo dobili zagotovljeno le desetino teh sredstev – pa še to smo morali vložiti sami in ne vemo, ali bo dejansko povrnjeno, smo se odločili denar raje vložiti v material za obnovo dvorane in karneval pripraviti v manjšem obsegu,« pojasnjuje Sebastjan Šeremet, vodja kolektiva v Sokolskem domu. Kljub birokratskim in finančnim oviram so pripravili pustni Rudolfov kabaret, kot so ga ob 650. obletnici ustanovitve mesta poimenovali po ustanovitelju.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.