Saša Eržen

20. 2. 2015  |  Mladina 8  |  Kultura  |  Hudo

Evropsko drevo leta

Tekmovanje brez slovenskega predstavnika

© www.treeoftheyear.org

Drevoljubci, pozor! Do konca meseca lahko izglasujete evropsko drevo leta, čeprav boste med kandidati še vedno zaman iskali slovenskega predstavnika.

Projekt, ki poteka že peto leto, tokrat v štirinajstih državah, želi poudariti pomen starih dreves v kulturni in naravni dediščini, jih zaščititi in spodbujati skrb zanje. Na tekmovanju zato ne zmagujejo drevesa, ki so največja, najlepša ali najstarejša, ampak tista, katerih zgodba se ljudi najbolj dotakne. Zmagovalci posameznih držav se namreč v februarju med sabo pomerijo za glasove, ki jih drevoljubci prispevajo prek spleta; na fotografiji je trenutno drugouvrščeni hrast iz Estonije, katerega posebnost je v tem, da raste sredi nogometnega igrišča. Eden od finalistov je tudi starodavni hrast, v katerem naj bi se nekoč skrival Robin Hood s pajdaši in ki je v Angliji premagal jablano, pod katero naj bi drnjohal Newton. Evropsko drevo leta bo znano petega marca, okronano pa na svetovni dan Zemlje v evropskem parlamentu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.