Denis Vičič

 |  Družba

Ko gore pridejo v dolino

V ponedeljek, 23. februarja, se začenja že deveti festival gorniškega filma Domžale. Večina od 50 filmov slovenske in tuje produkcije bo v petih dneh predvajana v Cankarjevem domu V Ljubljani, nekaj jih bo na ogled tudi v Domžalah, Celju in na Ptuju. Organizatorji festivala, ki navadnim smrtnikom približa podvige in vragolije alpinistov, plezalcev in drugih gorskih navdušencev, tistim bolj avanturističnim pa daje ideje za nove podvige, so uspeli na osrednjo slovensko kulturno-gorniško prireditev privabiti tudi svetovno znane predavatelje, ki bodo z osebnimi zgodbami še dodatno popestrili bogat filmski program.

Filmi, predvajani na festivalu, so razvrščeni v več kategorij, tako da se nekaj najde za vsakogar – za navdušence nad alpinizmom, plezanjem, gorskimi avanturami in za ljubitelje gorske narave in kulture. Poleg tega pa so filmi skrbno izbrani, mnogi so namreč prejemniki nagrad domžalskemu sorodnih mednarodnih filmskih festivalov.

Prav eden od največkrat nagrajenih filmov bo otvoril festival. To bo nemški film »Ostal boš kmet«, ki prikaže predajanje znanja o tradicionalnih načinih kmetovanja visoko v tirolskih hribih.

Film Aljažev stolp - Ta pleh ima duso

Film Aljažev stolp - Ta pleh ima duso
© MFFD

Že prvi dan festivala bo na ogled tudi več slovenskih filmov. Organizatorji izpostavljajo premiero dokumentarnega filma Boštjana Slatenška »Tone, javi se!«, ki opisuje gorniško pot staroste slovenskega alpinizma Toneta Škarje. In filmsko pripoved Vojka Anzeljca o Aljaževem stolpu »Ta pleh ima dušo«.

V tekmovalnem programu bo poleg omenjenih predvajanih še šest filmov s slovenskim podpisom: »Anapurna – gora preizkušenj« Boža Grlja, »Hribovci pod krilom« Jake Šuligoja, »Bala Bala!« Nika Čebulca in Luke Fonda, »Druga stran« Roka Klančnika, »Nekoč je bil ledenik« Matjaža Fistravca in »Čevlji iz Trsta« Gregorja Božiča. V avstrijskem kratkem filmu Odločnost pa bomo spoznali portret slovenskega alpinista Luke Lindiča. Klik do sporeda. 

© Osebni arhiv Lynn Hill/MFFD

Na festival kot predavateljica in nastopajoča v filmu Vstaja v Dolini prihaja tudi Lynn Hill, ameriška plezalka, ki je po vsem svetu premikala meje prostega plezanja in leta 1993 prva prosto premagala znameniti Nos v El Capitanu. Nastopila bo v sredo.

Izpostaviti je treba še predavanje članov prve slovenske odprave na himalajski osemtisočak, ki bo v petek ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Letos bo od takrat, ko so Aleš Kunaver, Stane Belak, Marjan Manfreda, Janko Ažman, Nejc Zaplotnik, Viki Grošelj, Ivč Kotnik in Janez Dovžan po prvenstveni smeri prišli na vrh 8463 metrov visokega Makaluja, minilo 40 let. Veterani odprave Makalu 1975 bodo predstavili svoja doživetja in spomine ter s tem pomagali obeležiti okroglo obletnico vzpona, ki ga še danes štejemo med največje dosežke svetovnega himalajskega plezanja.

Film Cerro Torre

Film Cerro Torre
© Corey Rich/MFFD

Po mnenju organizatorjev ljubitelji alpinizma, plezanja in avanture ne smete zamuditi še filma »Cerro Torre – Ko pekel zmrzne« (Argentina, Avstrija, ZDA, Velika Britanija) o prvem prostem vzponu Davida Lame po jugovzhodnem razu Cerro Torreja po smeri drugega Maestrijevega poskusa. Posebej pa opozarjajo še na nekaj izjemnih filmov, ki v kinodvorane prinašajo utrip gorske narave in kulture. Več informacij najdete na uradni spletni strani festivala.

© Film Sunakali/MFFD

Poleg Američanke Lynn Hill in članov odprave Makalu 1975 bo nepozabne zgodbe o »potepanjih« po najstrmejših svetovnih stenah z obiskovalci festivala delil tudi slovenski plezalski zanesenjak in idejni oče Plezalnega centra Ljubljana Matjaž Jeran.

Matjaž Jeran

Matjaž Jeran
© osebni arhiv/MFFD

Ptice najvišjega gorstva na svetu bo predstavil nepalski okoljevarstvenik in raziskovalec ptic Sudarson Karki. Predaval pa bo tudi ikona športnega plezanja Maurizio Zanolo - Manolo iz Italije.

© Osebni arhiv Maurizia Zanolla

Del spremljevalnega programa bo še predstavitev pohodniške poti Alpe Adria in alpinistično-plezalni večer z razglasitvijo najboljših slovenskih alpinistov in športnih plezalcev leta 2014.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.