Prosti sedež

Človek, kot je Krivic, ki druge nenehno poučuje o poštenosti, načelnosti, strokovnosti itd., ne bi smel drobno goljufati. V svojem prispevku se najbolj obregne ob moj stavek: »Zato je vedno teže poslušati frazo: odločitev US bomo spoštovali.« Takoj nato pravi, da jaz (J.L.) odločitev ustavnih sodnikov ne bi spoštoval.

To je njegova, samovoljna in zlonamerna interpretacija mojega stavka. Če pravim, da je vedno teže poslušati fraze o spoštovanju odločitev US, s tem še ne pravim, da jih ni treba upoštevati in da jih jaz ne bi. Treba jih je, sicer bi zavladala kaos in brezvladje. Res pa je fraze o spoštovanju vedno teže poslušati. Bodisi zato, ker so tisti, ki jih izrekajo, sami nevredni spoštovanja, ali pa zato, ker gre za problematične ali škodljive odločitve ustavnega sodišča.

Naj se Krivic nikar ne izgovarja, da moje domnevno neupoštevanje odločitev US izhaja iz konteksta moje kolumne, v kateri izrekam o US ostre ocene in med drugim pravim, da varuh ustave sesuva ustavo. Pri tem ostajam, saj US sprejema tudi odločitve, ki škodijo suverenosti in socialnosti Slovenije, kar oboje določa ustava. S tem škodi tudi svoji legitimnosti, kar spet slabi ustavnost. Žal.

Politično-nazorska razdeljenost US – sprejemljiva samo, če ni pretirano izrazita - igra pri tem razmeroma majhno vlogo. Poglavitno je, da se celotna etablirana politika, leva in desna, že dolgo postopoma neoliberalizira – in da se ta trend odraža tudi v odločanju ustavnega sodišča. Za Krivica ta plat delovanja US ne obstaja, čeprav je po moje pomembnejša kot vprašanje njegove politične razdeljenosti. Sam tudi kot kolumnist tej antisocialni, antihumani in antirazvojni naravnanosti tako celotne politike kot mnogih drugih institucij nasprotujem. Zato me, gospod Krivic, nikar - znova samovoljno in površno - ne tlačite v ta ali oni (po vašem levi) politični tabor. Zlezite nad ozko, strankarsko razumljeno levičarstvo ali desničarstvo. S to ozkostjo tudi govorite mimo bistva stvari.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.