Denis Vičič

 |  Kultura

Flow festival tudi v Ljubljani

© Flow Festival

Finec Mikka Lehtinen je kriv, da se bo tudi Slovenija znašla na itinerarju trenutno najpopularnejših svetovnih glasbenikov. Iz Helsinkov je v Ljubljano uvozil festival Flow. Konec junija bodo v Tobačna mestu nastopili hiphoperski duo Run The Jewels, ki je lani izdal eno raperskih plošč leta, kanadski glasbenik in producent Caribou, ki velja za »giganta« elektronike, Roisin Murphy, ki je zaslovela kot pevka zasedbe Moloko, glavno ime festivala pa bodo Pet Shop Boys. In Flow sploh ni samo glasbeni festival.

26. do 28. junija še ne smete na morje. Terasa koncerti so ponovljivi dogodki. Flow festival – in drugi poletni festivali – pa ne.

InBiaRBUjUs

Poleg v uvodu omenjenih izvajalcev, ki bodo nastopili na odrih na območju nekdanje tovarne tobaka, pridejo v Ljubljano tudi lokalni in regionalni glasbeniki, kot so Bad Copy, Edo Maajka, Polona Kasal x KALU in Torul.

PCp4VyCIZi8

Če vas Pet Shop Boysi ne prepričajo, vas v nakup karte morda bodo Dixon, ki velja za vrhunskega house DJ-ja, bend sintetiziranih pop uspešnic Metronomy, ali morda švedski trubadur argentinskih korenin Jose Gonzalez. Na ples organizatorji festivala vabijo še z mnogimi durgimi DJ-ji>> Pravijo, da sedaj objavljeni spisek nastopajočih ni dokončen. Vsem pa boste lahko prisluhnili za najmanj 85 in največ 95 evrov – prva cena velja za tiste, ki boste tridnevno vstopnico kupili do konca marca.

9PnOG67flRA

»Ne gre le za koncerte, gre za izkušnjo. Je način življenja. Gre za srečanje Odprte kuhne, umetnosti, mode, pogovorov TED, klubskega življenja, koncertov ... Gre za kulturno (r)evolucijo. Vsaj takšen je bil rezultat v Helsinkih, in upamo, da bo tudi v Ljubljani,« je za MMC RTVSLO povedal Mikka Lehtinen.

0_vCOOW_BsE

»Rezultati festivalskega konca tedna so lahko vidni skozi vse leto. V Helsinkih je bila kultura mladih precej osiromašena pred prihodom Flowa. Zdaj pa se je tako pestra kot v drugih velikih evropskih mestih. Ko festival, kot je Flow, pripelje takšne izvajalce, kot jih ponuja, v Ljubljano, pokaže, da obstaja možnost, tlakuje pot drugim. Lokalni organizatorji postanejo bolj samozavestni in izvajalcev ni več strah, da pridejo v Ljubljano. Vsi imajo do tega korist.«

AfuCLp8VEng

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.