Kazenska ovadba proti nekdanjemu veleposlaniku v Parizu Janezu Šumradi je bila zavržena

Mladina je svojo raziskovalno novinarsko pozornost trikrat (11. 11. 2011, 1. 6. 2012 in 20. 7. 2012) namenila delovanju veleposlaništva RS v Parizu v času mandata veleposlanika dr. Janeza Šumrade (2006-2010). Med drugim je pisala o menda odkritih in številnih »nepravilnostih« v delovanju veleposlaništva ter o pariškem stanovanju, ki naj bi si ga dr. Šumrada in njegova soproga »omislila ... z denarjem državnega proračuna. Šumrada naj bi za odplačevanje posojil trošil denar, ki ga je dobil od zunanjega ministrstva za najem rezidence – skupaj naj bi šlo za približno 350 tisoč evrov.«

Po opravljeni kriminalistični preiskavi zoper dr. Šumrada, je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani dne 18. 4. 2014 v celoti zavrglo kazensko ovadbo zoper Janeza Šumrada zaradi osmih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Trditve, ki smo jih objavili v zgoraj navedenih prispevkih, preklicujemo ter se veleposlaniku dr. Janezu Šumradi iskreno opravičujemo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.