Tamara Kajtazović

20. 3. 2015  |  Mladina 12  |  Družba

Odkrito spodbujanje sovražnosti

Nedopustne metode nasprotnikov LGBT-skupnosti

»Režiser« Arkadij Mamontov

»Režiser« Arkadij Mamontov
© pravnovosti.ru

»Minilo je 4000 let, toda feničanski demon, ki se je že takrat hranil s človeškimi žrtvami, tudi danes žre otroke in mladino. Danes svet ta greh uradno opravičuje s kratico LGBT. To pomeni lezbijke, geje, biseksualce in transseksualce,« ruski dokumentarni film Sodoma straši pred sodobno Sodomo in Gomoro.

Pravzaprav ne gre za dokumentarni film, ampak za sovražno naperjeno antigejevsko propagando avtorja Arkadija Mamontova, ki med drugim trdi, da je za padec meteorja v Čeljabinsku kriva povečana gejevska aktivnost v Rusiji, ruska vlada pa ga je odlikovala s priznanjem za služenje domovini zaradi »objektivnega pokrivanja dogodkov na Krimu«.

Film ponudi teorije o prikritih načrtih gejevskega aktivizma. »Naj povem, kako to deluje. To je petstopenjski proces kulturne vojne. Prva je zahteva po tolerantnosti,« o »nevarnih« zahtevah gejev govori ameriški politik in antigejevski aktivist Scott Lively, avtor knjige z naslovom »Roza svastika«, v kateri nacizem povezuje s homoseksualnostjo. Prepričan je recimo, da so bili homoseksualci gonilna sila nacizma in nacističnih zločinov.

»Povprečni Američan ne odobrava homoseksualnosti, vendar se o tem bojijo spregovoriti, kajti gejevska populacija ima ogromno moč, s katero lahko škoduje,« razlaga Lively v filmu.

Retorika v filmu neposredno podpihuje sovražnost do LGBT-ljudi, ki jih poimenujejo z izrazom »sodomiti«, poleg tega jih enačijo s pedofili.

Kako se je torej ta film znašel na spletu tudi s slovenskimi podnapisi? »Znašel« je napačen izraz – film je bil preveden in načrtno objavljen, za kar je zaslužna spletna stran 24kul.si. Ta je v lasti Zavoda za družino in kulturo življenja ter Civilne iniciative za družino in pravice otrok, v javnosti poznane po nasprotovanju družinskemu zakoniku. Sedaj z 80.518 zbranimi podpisi spet grozi z referendumom, pri čemer so metode za dosego tega cilja srhljive. Sovražno naperjena retorika v filmu Sodoma spominja na rasno nestrpne propagandne kampanje iz prve polovice prejšnjega stoletja, na čase pred drugo svetovno vojno.

A to podpornikov referenduma ne ustavi – 24kul.si bralce k ogledu filma vabi z besedami »Oglejte si prepovedan film v slovenskem prevodu!«. Kanadske policijske oblasti naj bi namreč na letališču v Torontu zaplenile film, ki »opisuje množično kršenje človekovih pravic in svobode v imenu t. i. homoseksualne radikalne agende«, pojasnjujejo nasprotniki enakih pravic za istospolne.

Med vsebinami portala je še več podobnih sovražnih vsebin, kar ugotavlja tudi Svet za odziv na sovražni govor. Civilna iniciativa za družino in pravice otrok objavlja prispevke, uperjene ne le proti LGBT-osebam, ampak tudi ženskam – »posebej tistim, ki ne ustrezajo tradicionalnim konceptom ženskosti in ženstvenosti«, piše Svet. Ta je obravnaval vsebine na spletni strani in opozoril, da 24kul.si promovira legitimnost neenakopravnosti, neenakega obravnavanja, diskriminacije in izključevanja. »Svet z zaskrbljenostjo ugotavlja, da bi sporočila, ki jih tovrstna besedila reproducirajo, posredno lahko privedla do nestrpnih in nasilnih dejanj nad ranljivimi skupinami, ki jih besedila obravnavajo,« so zapisali v odzivu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.