Stanka Prodnik Božič

20. 3. 2015  |  Mladina 12  |  Kultura  |  TV

Ena žlehtna štorija

Televizijska reprezentacija vodilnih slovenskih čustev

Pri takih sorodnikih sovražnikov sploh ne potrebujemo

Pri takih sorodnikih sovražnikov sploh ne potrebujemo
© Planet TV

Življenje je boj. Tako nas prepričuje Planet TV, ki se je spremenil v bojišče, na katerem trenutno potekajo boj za dediščino, boj za pozornost gledalcev in boj za petdeset tisoč evrov.

Boj med dedinjami prikazuje nadaljevanka Ena žlahtna štorija, ki so jo napovedovali kot »zares smešno slovensko komedijo«, kar je že vnaprej opozarjalo na to, da jo bomo gledali kislih obrazov. Od vseh oznak, ki so jih prilimali novemu televizijskemu umotvoru, ki je na sporedu od srede do petka, še najbolj ustreza poimenovanje telenovela.

Gre za veliko število nadaljevanj – petinštirideset jih bo –, v katerih spremljamo dramatične odnose med posamezniki z enoplastnimi značaji, ki v bolj ali manj prepričljivi igri izkazujejo »vsa slovenska čustva«, med katerimi vodijo pohlep, zavist in žlehtnoba. Da bi bilo vse skupaj bolj komično, so med primorsko zavijajoče Brice vtaknili enega Ljubljančana, enega Štajerca in enega Bosanca.

Žlahta v žlahtni štoriji je prikazana kot največje zlo, ki lahko doleti posameznika. Trio Anzeljc, Grubar in Kolarič iz produkcijske skupine Mangart, ki se pod nadaljevanko podpisujejo kot avtorji, se je tokrat še posebej potrudil z reprezentacijo slovenske matere. Ta je žleht, hladna, kapriciozna, hujša od vsake mačehe in svojim najbližnjim greni življenje tudi po smrti, z zahtevo po posebni krsti, po posebni obleki za pogreb in seveda s posebno oporoko, ki jo je skrila v sefu pri župniku.

V njej sanjsko posest v Goriških brdih zapušča tisti od štirih med sabo sprtih hčera, ki se bo v letu dni poročila in možu nadela svoj priimek, sicer gre pol posesti cerkvi, pol pa vasi. Vdovec, ki ga je očitno zatirala vsaj toliko kot hčerke, nima nobene besede. In kaj naredi ubogi Slovenec, ko mu gospodovalna žena umre? Nemudoma gre balinat, ker prej za to ni imel časa, zvečer gre v oštarijo, ker mu ona prej tega ni pustila, ponoči pa si da duška in po štiridesetih letih zakona glasno prdi in riga v postelji.

V boj za naše poglede se je odpravila tudi nova sezona šova Bog ne daj, da bi crknil televizor, v katerem gledamo gledalce, ki gledajo televizijo. Njihovi komentarji, ki naj bi bili lucidni in duhoviti, nam namesto tega večkrat pretresljivo razgrinjajo, s kom si delimo televizijski program, državo in referendume.

Medtem pa v Baru poteka boj barbik in kenov za petdeset tisoč evrov. Zato ne zbuja začudenja napoved, da bo barovce obiskal sam predsednik Borut Pahor, ki se bo verjetno osebno pozanimal, ali ima kaj šans za zmago. Težka bo. Ena od tekmovalk je na začetku povedala, da se bo z nagrado »estetsko popravila«, druga je ta teden izjavila, da se bo definitivno borila za teh petdeset jurjev in ne bo pustila, da ji jih kdo vzame, ker rabi nove joške in hud šoping. Možganov pač ni mogoče kupiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.