Javno pismo

Spoštovani predsednik vlade, dr. Miro Cerar!

Vseskozi poudarjate, da je modernizacija slovenskega železniškega omrežja prioriteta dela vlade. Kot potnik na vlakih med Novim mestom in Ljubljano Vas želim opozoriti, da so vsi izvajani in tudi načrtovani projekti skoncentrirani zgolj na V. in X. železniški koridor, torej tam, kjer se vozi tovor v Luko Koper in iz nje. Za preostale regionalne proge se ne zmeni nihče, zato pozabljene klavrno propadajo.

Stanje regionalnih prog lahko preprosto označim za tragično. Čeprav so na njih vezani številni potniki (dijaki, študenti, upokojenci itd.) ter tovor, o kakršnikoli posodobitvi ni ne duha ne sluha. Deset, dvajset, trideset in še več let so predmet brezobzirnega zanemarjenja, rezultat je temu primeren.

Tako je tudi na železniški povezavi Ljubljana – Novo mesto – Metlika, kjer se od izgradnje leta 1894 oziroma 1914 ni spremenilo skoraj ničesar. Izjemno slaba nosilnost proge, brez elektrifikacije in sodobnih signalno-varnostnih naprav, dotrajani in zarjaveli mostovi ter drugi objekti nakazujejo vso bedo. Vijugasta trasa s kritičnimi deli (počasne vožnje) in veliko pasivno zavarovanih prehodov čez železnico pa poskrbijo za naravnost polžjo hitrost vlakov. Iz Novega mesta v Ljubljano lahko pridete najhitreje v uri in pol, iz Metlike potrebujete še uro več. Povsem enako kot pred tridesetimi leti.

Premier Cerar, ob vsem mi gre po glavi sledeče: Javna infrastruktura – javna sredstva. Modernizacijo železnic si predstavljam kot enakomerno posodabljanje prog po vsej Sloveniji. Seveda so določeni odseki pomembnejši, vendar to ne pomeni, da se lahko preostale pusti propasti. Ni prav in ni pošteno, da so posodobitve tirov predvidene le na mednarodnih koridorjih, medtem ko smo prebivalci ob regionalnih progah obsojeni na železniške storitve, kakršne imajo v državah tretjega sveta.

Pretekli in sedanji koncept modernizacije železniške infrastrukture pomeni prvorazredne in drugorazredne državljane, kar je zagotovo v nasprotju z Vašimi vrednotami in cilji dela vlade. Eni na področju železnic ne dobimo ničesar in če se nekaj ne bo spremenilo, bo tako tudi naslednjih 100 let.

Predsednik vlade, pričakujem, da boste s svojo ekipo poskrbeli tudi za regionalne proge ter jim namenili vsaj kakšno drobtinico, če že kaj večjega zaradi »nestrateškosti« ne morejo dobiti. Želim si, da bi imeli sodobno železnico tudi na Dolenjskem ter v Beli krajini in ne samo tam, kjer so boji za milijardni tovor in podobno.

Da pa bi še bolje spoznali bedo regionalnih povezav, Vas vabim, da se pridružite pri vožnji z vlakom na železniški progi Ljubljana – Novo mesto – Metlika. Lepo Vas pozdravljam,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.