Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

27. 3. 2015  |  Mladina 13  |  Pamflet

Sledi molka

Vojaški obveščevalci, Supervizor, protizakonito sprejeti proračun in trupla, ki se vračajo

Ob parlamentarnem razkritju, da je vojaška obveščevalna služba z nadzorovanjem »Telekoma« prekoračila svoja pooblastila, je zadevo resno vzel celo premier Miro Cerar in si vzel dober teden za temeljito proučitev. Pred tem mu je koalicijska SD zagrozila z izstopom iz koalicije, če si drzne ukrepati proti njenemu obrambnemu ministru Janku Vebru, kar pa je predsednika vlade spravilo v očitno jezo. Na logiko pobratimstva: če smo skupaj v koaliciji, potem smo nedotakljivi, je odgovoril s šolskim ukorom, tako da bo pustil ministra Veber, da kot šolar molče in pokorjeno čaka na njegovo razsodbo. Ali bo šlo le za demonstracijo vladarjeve moči ali za odstavitev, bo razvidno naslednji teden.

Toda pred tedni se je dogodila še bolj fatalna afera astronomskih honorarjev, ki je polnila medijska poročanja in vsakodnevna zgražanja državljanov. A razkritje »Supervizorja« deluje bolj kot moralni bič, premier in vlada si tu nista vzela časa za proučitev, čeravno gre za »State Capture«, kot se je v podobni zadevi pred leti izrekel Goran Klemenčič, tedaj še šef KPK. Dosedanje družbene kritike so letele le na račun megalomanskih zaslužkarjev. Seveda bi kdo pripomnil, kaj ima pri tem vlada, kaj lahko sploh stori? Podrobna proučitev bi lahko prinesla evidence, kako so posamezne fakultete služile enormne vsote z raziskavami in svetovanji posameznim podjetjem. Pravzaprav bi jim lahko čestitali za podjetnost, ko bi brali, da je »Ekonomska fakulteta« izvedla milijonsko raziskavo za nemško »Lufthanso« in še ducat za različne zasebne korporacije od Japonske do Singapurja. Vendar pa posredni podatki kažejo, kako so tovrstne storitve na trgu povezane s podjetji v državni lasti Od »Pivovarne Laško« pa tja do »Luke Koper«. In še posebej indikativno pri tem je, da se ta podjetja v lasti državi utapljajo v megalomanskih dolgovih.

Preprosto, opraviti imamo s »State Capture« ali po domače s pajdaškim kapitalizmom. Skratka, gre za zlorabo ideje trga. Ravno te dni smo poslušali o »Slovenskih železnicah«, ki odpuščajo več kot 400 zaposlenih. Na eni strani državna podjetja skrbijo za boljši poslovni rezultat z množičnim odpuščanjem, po drugi so zmetala orjaške vsote v vsemogoče študije za klientelistične povezave.

To pa je tema, ki zadane vlado, saj je njena skrb vendar dobrobit čim večjega števila prebivalstva.

Iz razvpitih podatkov »Supervizorja« je bíl milijonski znesek sodnega tolmača. Ne da bi puščice usmerili proti najbolj plačanemu prevajalcu, vprašanje je strukturno: ali ni na sodiščih, da vpeljejo sistem, v katerega bi se lahko vključilo čim več tolmačev, izvedencev, kajpak kompetentnih, skratka okvir, ki ne ponuja sanjskih pogodb peščici posameznikov, ampak spodobne zaslužke bistveno večjemu številu strokovnjakov? To je vprašanje za vlado, ki pa se teh anomalij ne loteva.

Še bolj molčeč je premier v zadevah županskih rabot, kjer se letno obračajo grozljive številke za pravna svetovanja, ekspertize in razno razna raziskovanja. V Ljubljani so te dni podpisali koalicijsko pogodbo med listo Zorana Jankovića, SD in Desusom. Social demokrati Dejana Židana so tako ugotovili, da imajo z županovo ekipo identični program. Črke na papirju so zardele od sramu, saj je njihova županska kandidatka Irena Kuntarič Hribar pred volitvami napovedala boj zoper Jankovićevo samovlado, ki meščanov sploh ne posluša, ampak jih zgolj postavlja pred dejstva, in ki vlaga denar le v center, kot da ostalih četrti sploh ni.

SD je očitno zadela popolna amnezija spomina. Toda bodimo benevolentni in dopustimo, da je koalicijska pogodba proizvedla čudež in iz samodržca napravila demokrata.

Na mestni seji, kjer so odločali o proračunu, so opozicijski svetniki vložili nekaj dopolnil, o katerih pa župan Janković sploh ni dovolil razprave. Ne le, da se župan požvižga na poglede meščanov, celo izvoljenim svetnikom ne da možnosti, da bi na seji spregovorili!

A to je le drobec, nova koalicija je sprejela proračun, četudi je zanj glasovalo manj kot polovica svetnikov! Zoper županovo samovoljo je opozicija reagirala s poslednjim orožjem – z obstrukcijo. Ne le SDS, SLS in NSI, celo združena levica in vladna SMC sta protestno zapustile sejo. V Ljubljani se dogaja nonšalatno kršenje postave, sprejetje proračuna je bilo izpeljano nezakonito.

Vendar pa največji eksces ni izvedla le Jankovićeva lista, v soglasju sta ga podprla še SD in Desus. Škandalozni nastop nove ljubljanske koalicije!

In kaj bo storila vlada? Doslej je veljal tihi pakt nenapadanja med predsednikom Cerarjem in županom Jankovićem. Bo torej pravni etik še naprej molčal?

70 let so sicer molčali grobovi, zdaj pa so izkopavanja arheologov odkrila telesi med vojno ubitih zakoncev Rada in Ksenije Hribar v gozdu pri Preddvoru. Skupina partizanov ju je leta 1944 odpeljala, pobila in zagrebla na neznanem mestu. Izkop je prinesel grozeče spoznanje o bestialnosti morilcev, saj so njuni posmrtni ostanki razsekani in izmaličeni. Civilizacijska pravica mrtvih, da dobe svoj grob, imena in življenjsko zgodbo, je dolg, ki leži tudi na vesti države. Toda sedanje izkope žrtev partizanskega nasilja plačujejo njihovi sorodniki.

In vlada? Najmanj, kar bi lahko storila, je, da drastično oklesti sredstva za vojaške veteranske organizacije in jih preusmeri v fond za ekshumacijo teh, ki so jih nekdanje vojaške formacije pomorile, zagreble in za njimi zabrisale vse sledi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.