Peter Petrovčič

27. 3. 2015  |  Mladina 13  |  Politika

Poslanski pevski zbor

Zdravljica naj bi poslej pogosteje donela v državnem zboru

Prešernova Zdravljica

Prešernova Zdravljica

Po uvedbi novega (še tretjega) praznika v spomin na osamosvojitev, ki je bil nedavno potrjen v državnem zboru, bodo zavedni poslanci ob vsakem začetku redne plenarne seje odslej morda vzneseno stali v klopeh ob izvajanju slovenske himne. Vlada Janeza Janše še kar vztraja pri ideološkem pretiravanju z domoljubjem … Pardon, vlada Mira Cerarja seveda.

Predlog je sicer res prišel iz SDS oziroma od državnega svetnika, veterana vojne za Slovenijo in člana SDS Branka Šumenjaka, ki pravi: »Domoljubje v Sloveniji je na psu. Zasedanje državnega zbora in državnega sveta pa je vrh domoljubja in mora biti čim bolj svečano. Nič pa ni bolj svečanega od izvajanja himne. Najvišji predstavniki oblasti bi tako bili vzor ostalim.«

»Nimam negativnega mnenja. To bi lahko prispevalo k svečanemu začetku seje,« je naklonjenost predlogu nakazal Milan Brglez, predsednik državnega zbora in član največje vladne stranke SMC.

Poslanske skupine je pozval, naj se izrečejo za predlog ali proti njemu, in hitro dobil odgovor v obliki domoljubne koalicije. Podporo predlogu so sicer izrekle le tri stranke (poleg SDS in NSi še SMC), a to je skupaj že 62 poslancev, skoraj dovolj, da izvajanje himne pred sejami državnega zbora zapišejo v ustavo, ne le v zakon oziroma podzakonske akte, ki urejajo delo državnega zbora.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je zatem prek Twitterja namignil na možnost, da bi poslanci himno ob tej priložnosti zapeli. To bi bilo celo korak dlje kot v najbolj domoljubnih državah, kjer himne otrokom predvajajo pred začetkom pouka ali na začetku in koncu programa na radijskih in televizijskih kanalih, kot recimo na Kitajskem, v Kolumbiji in na Tajskem.

Naslednji, logični korak je kakopak uvedba obveznega petja himne pred prvo šolsko uro tudi v slovenskih osnovnih šolah. Kar je nekako tako kot molitev pred začetkom pouka, ki jo poznajo zasebne katoliške osnovne šole, ali pozdrav »Za domovino, s Titom naprej!«, ki so ga ob vstopu osnovnošolskega učitelja v razred poznali nekdaj.

Ne šalimo se. Ne gre pozabiti, da je Lovro Šturm, ko je junija 2000 prišel na položaj šolskega ministra, od šol zahteval, da se šolarji in dijaki ob koncu šolskega leta poklonijo slovenski zastavi in zapojejo slovensko himno. Šlo je za dekret in ne za priporočilo …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.