Tamara Kajtazović

27. 3. 2015  |  Mladina 13  |  Družba

Enakost na udaru

Zbiratelji podpisov za referendum še proti enakosti spolov?

Pozor, otroke je treba zavarovati pred krivoverskimi nauki (fotografije naslovnice Domovine na stojnici, kjer zbirajo podpise za razpis referenduma)

Pozor, otroke je treba zavarovati pred krivoverskimi nauki (fotografije naslovnice Domovine na stojnici, kjer zbirajo podpise za razpis referenduma)
© Borut Krajnc

»Drži se mali! Danes imate na urniku teorijo spola,« se glasijo besede zaskrbljenega očeta s karikature na naslovnici časopisa Domovina. Ob njem stoji deček v oklepu, ki se prestrašen odpravlja v šolo. Kot da bi ga morali z oklepom zavarovati pred krivoverskimi nauki.

Časopis je projekt zavoda Iskreni.net, ki se osredotoča predvsem na vsebine, povezane z družino, in je nastal lani s t. i. crowdfundingom, zbiranjem donacij. Izvode so razdeljevali v nekaterih ljubljanskih cerkvah in na stojnicah, kjer so zbirali podpise za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Nasprotniki odprave neenakosti torej ne svarijo le pred nevarnostjo enačenja pravic istospolnih, svarijo tudi pred zagotavljanjem enakih možnosti za oba spola. Teorija spola namreč opozarja na pomembne vidik družbenega konstrukta spola in negativne posledice, ki jih ima ta za posameznikovo identiteto. Razbija mite o pričakovanih družbenih spolnih vlogah. »Spol je prevladujoče družbeni konstrukt, čeravno so med spoloma … določene biološke razlike. Poznamo jih iz razvojne psihologije, a bioloških danosti ne moremo neposredno preslikati na vzgojo. … Meni kot ženski pač ni biološko dano, da znam likati, moškemu pa ne, da zna voziti avto,« je v intervjuju za Mladino dejala Ljubica Marjanovič Umek s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Strašenje z radikalnimi znanstvenimi pogledi, ki naj bi zanikali biološke danosti, kar je seveda neustrezna razlaga, je pač še ena metoda zavračanja enakosti in kratenja človekovih pravic. Dr. Barbara Rajgelj pri tem opozarja, da so rimskokatoliška cerkev in njene civilnodružbene organizacije trenutno edina sfera v državi, ki ima velika finančna sredstva in s tem povezane kadrovske zmogljivosti. »Žal oboje uporablja za namene, ki škodujejo posameznikom in posameznicam ter kršijo njihove pravice. S tem uničuje medčloveške vezi ter onemogoča sobivanje različnosti, kar je temelj moderne družbe.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.