Denis Vičič

27. 3. 2015  |  Mladina 13  |  Družba

Trgovina prave sorte

V socialni trgovini Sotra nakupuje manj ljudi, kot bi lahko

Mariborska socialna trgovina Sotra

Mariborska socialna trgovina Sotra
© Marko Pigac

Ko je Slovensko združenje za duševno zdravje konec novembra 2013 v Mariboru odprlo socialno trgovino Sotra, je obisk presegel vsa pričakovanja. To je bila hkrati slaba in dobra novica. Slaba zato, ker lahko v Sotri nakupujejo samo tisti, katerih prihodki ne presegajo 450 evrov na mesec. Dobra pa, ker je pobudnikom ustanovitve trgovine vlila upanje, da bodo lahko uspešno poslovali tudi z izjemno nizkimi maržami. Cene v Sotri so celo za polovico nižje od tistih v navadnih trgovinah. A ne gre vse po načrtih.

Čeprav si je socialna trgovina pridobila okrog 4500 strank, to ne bo dovolj, da bi po juliju obdržala vseh šest zaposlenih. Zaradi 300 tisoč evrov, ki jih je pridobila od Evropskega socialnega sklada in ministrstva za delo, ima še do julija dovolj sredstev za kritje plač in obratovalnih stroškov. »Ni je trgovine, ki je tržno naravnana in deluje na tako majhni kvadraturi kot mi, ki bi bila sposobna prenesti toliko zaposlenih. Kaj šele mi, saj delamo z minimalnimi razlikami med nabavnimi in prodajnimi cenami,« pojasnjuje direktorica Sotre Iva Poropat.

»Izjemno radi bi odprli še kakšno poslovalnico,« še pravi. »A vse je povezano s sredstvi.« Čeprav so zanimanje, da bi se trgovina razširila k njim, pokazali v občinah Lenart, Murska Sobota, Slovenj Gradec, kupcev še vedno ne bi bilo dovolj, da bi se socialne trgovine lahko financirale same. Novih prodajaln zato ne bo, resno pa razmišljajo o potujoči trgovini.

»Če je občina za to pokazala zanimanje, bi bilo res škoda, če Sotra ne bi prišla v Lenart,« pravi Jasmina Gruden, direktorica tamkajšnjega centra za socialno delo. »Pri nas je materialna stiska v strašnem porastu. Ljudje so, ker so lastniki parcel, ki jih sicer nihče noče kupiti, izgubili varstveni dodatek. Izredno veliko je prosilcev za denarne pomoči. Podobno je v Gornji Radgoni. Ljudje so zelo hvaležni, da Sotra obstaja, a je zanje pot v Maribor pomemben strošek. Zato bi bilo najidealneje poslovalnico imeti tukaj.«

Tudi vodja centra za socialno delo v Mariboru Frančiška Premzel pravi, da je največja težava Sotre dostop: »Dobro bi bilo, če bi bila trgovina na več lokacijah v mestu, da bi lahko ljudje tja prišli peš. Ravno otežen dostop do trgovine – plačljiv mestni prevoz, zmanjšana fizična sposobnost starejših – je kriv, da sedanje povpraševanje v Sotri ni tako veliko, kot so potrebe v mestu.«

Obe poudarjata, da so ljudje s Sotro zadovoljni, in podpirata vzpostavitev potujoče trgovine.

K uresničitvi želje po novih poslovalnicah bi sicer lahko pripomogli tudi trgovci. »Dobavitelji so že spoznali, da smo resen partner in da res delamo za dobro ljudi, zato so bolj pripravljeni sodelovati kot na začetku. Trgovske verige pa zanimanja še niso pokazale,« pravi Iva Poropat.

V Avstriji socialne trgovine večino blaga od trgovskih verig prejmejo brezplačno. Če bi to veljalo tudi za Sotro, bi ta prej zbrala sredstva za širitev …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.