Denis Vičič

 |  Politika

Poslanci zavrnili homofobni referendum

Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 proti zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Slovenski rimskokatoliški cerkvi je sicer prek koalicije Za otroke gre medtem uspelo zbrati 40 tisoč podpisov, potrebnih za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma. A so poslanci z današnjo odločitvijo vložitev njihove zahteve vsaj začasno preprečili. O tem, ali referendum bo, bo dokončno odločilo šele ustavno sodišče. Pobudniki referenduma, ki se zavzemajo, da bi se diskriminatorna obravnava istospolnih parov nadaljevala, so namreč že napovedali ustavno presojo sklepa poslancev.

»Prepoved referenduma je nedopusten udarec slovenski demokraciji. S to odločitvijo so poslanci zavestno odvzeli del temeljnih državljanskih pravic, ki jih državljanom zagotavlja ustava,« je prvi odziv koalicije Za otroke gre.

V državnem zboru je večina poslancev menila nasprotno: demokratično je, da imamo vsi enake pravice, čeprav morda nekateri trdijo, da bi jih kdo moral imeti manj. In najpomembneje: večina o pravicah manjšine ne sme odločati.

Zakonodajno-pravna služba je predlagateljem današnjega sklepa – ZL, DeSUS, SD, ZaAB, ki se jim je pridružila tudi SMC – pritrdila, da državni zbor lahko zavrne razpis referenduma. Po ustavi, ki je bila spremenjena leta 2013, velja, da se o zakonu, ki odpravlja protiustavnost, referendum ne sme razpisati.

In novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ureja prav protiustavno, diskriminatorno obravnavo oseb v istospolnih skupnostih in oseb v raznospolnih. S preprosto rešitvijo – zakonska zveza in zunajzakonska skupnost sta po novem skupnost dveh oseb, in ne več skupnost dveh oseb različnega spola.

Tudi vlada je pred izredno sejo izrazila podporo prepovedi referenduma o noveli zakona, ki na učinkovit način odpravlja sistemsko diskriminacijo istospolno usmerjenih oseb, tistih v registriranih in neregistriranih partnerskih skupnostih. Veliko pravic, ki jih imamo, namreč izhaja iz partnerstva oziroma družine. Pred sprejetjem novele zakona je slovenska zakonodaja, kljub v ustavi zagotovljeni enakosti, kar v več kot v 70 zakonih neenako obravnavala istospolno usmerjene osebe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.