Damjana Kolar

 |  Kultura

3D v Kinodvoru

Jama pozabljenih sanj

Jama pozabljenih sanj

S premiero zadnjega filma režiserja Jean-Luca Godarda Zbogom jeziku, se danes, 31. marca ob 21.00 v Kinodvoru začenja festival Kino3Dvor: 3D prihaja v vaš mestni kino! Do 6. aprila se bo zvrstilo pet filmov, posnetih v stereoskopski tehniki: Jama pozabljenih sanj (r. Werner Herzog), Coraline (r. Henry Selick), Pina (r. Wim Wenders) in Gravitacija (r. Alfonso Cuarón). S temi projekcijami bodo v Kinodvoru obeležili namestitev nove 3D opreme.

Na festivalu bodo predvajali pet 3D biserov. Po besedah organizatorjev lahko nanj gledate "kot na hitri tečaj 3D-ja, mini festival za 3D skeptike, podaljšek Kinodvorove nedeljske rubrike Za zamudnike ali pa preprosto kot na priložnost, da vidite nekaj čudovitih 3D filmov, ki ste si jih vedno želeli ogledati, pa jih nikoli niste imeli priložnosti videti–v 3D. Najžlahtnejše med novimi 3D naslovi vam nameravajo prinašati tudi v prihodnje, občasno pa bomo kakšno vrzel zapolnili tudi s projekcijami spregledanih 3D zakladov preteklosti ali ekstravagantnih kuriozitet."

Izbranih pet filmov druži to, da je 3D pri vseh ključni del "zgodbe." Pri vsakem od njih je razlog, zakaj se je režiser odločil uporabiti 3D, drugačen, v nobenem primeru pa ni trivialen ali drugotnega pomena. Mimo tega imajo ti filmi malo ali nič skupnega. Drug za drugim se bodo zavrteli radikalen neodvisni film, ameriški studijski film, fantazijski film v stop motion animaciji, plesni film in dokumentarec.

Edinstvenost in lepota Godardovega drugega 3D eksperimenta se skrivata v tem, da je njegov avtor nekonformist in 3D skeptik. Godard v filmu Zbogom jeziku položi ploskost in abstraktnost v konkreten tridimenzionalen prostor. V dokumentarnem eseju Jama pozabljenih sanj nas Werner Herzog popelje v Chauvetovo jamo, da bi skupaj z njim odkrivali najstarejše ohranjene človeške slikarije v Evropi. V filmu o Pini Bausch Wim Wenders tridimenzionalnost uporabi na način, ki da tako filmu kot scenski umetnosti povsem novo dimenzijo. Lutkovni animirani film Coraline Henrya Selicka, je ena od 3D klasik, ki si jih absolutno morate ogledati. Gravitacija je dih jemajoči triler, v katerem se na videz rutinska vesoljska misija spremeni v divji boj za preživetje-oglejte si jo v 3D in doživite to na lastni koži.