Damjana Kolar

 |  Kultura

April v znamenju Orto festa

Adams

Adams

Že šestnajsto leto zapored bo v ljubljanskem Orto baru potekal klubski festival Orto fest, ki bo od 1. do 30. aprila tudi tokrat ponudil pester koncertni program domačih in tujih izvajalcev različnih glasbenih žanrov. Vsako leto aprila je Ljubljana tako bogatejša za glasbeni dogodek, ki spodbuja delovanje klubske scene in popestri kulturni utrip prestolnice.

Orto bar je glasbeni klub, ki je s svojim delovanjem začel že daljnega leta 1994. Do danes se je v njem zvrstilo že več kot 2000 nastopov domačih in tujih glasbenih skupin, med njimi tudi velikih svetovnih imen kot so: Clawfinger, Little Axe, Napalm Death, Young Gods, Therapy, Anti-Nowhere League, Dirty Three, Micka Harveyja. Do ideje za festival je po besedah programskega vodje Andreja Ciuhe prišlo leta 1999, ko je ekipa dobila zamisel o izboru celoletnega koncertnega dela z dodanimi presežki. Na festival, ki je na začetku trajal okoli deset dni, so povabili zanimive goste iz tujine ter kakovostne domače izvajalce. Skladno s tem se je ekipa trudila sestaviti čimbolj raznolik program, cilj festivala pa je bil predstaviti žanrsko raznolike skupine. Tako bo tudi letos poskrbljeno za glasbene poslastice v intimnem klubskem vzdušju.

Festival bo 1. aprila ob 21.00 odprla ena najbolj cenjenih domačih glasbenih zasedb Dan D, ki bo po šestih letih predstavila novi studijski album DNA D. V naslednjih dneh v goste prihajajo še: Psihomodo Pop, Noctiferia, Siddharta, Koala Voice, ZircuS, Zoran Ćalić Band, kultna ameriška zasedba Dog Eat Dog, finska croosover zasedba The Ruffes, Pero Defformero iz Srbije, italijanska punk rock zasedba X-Zone, japonski pop rock duo Adams in drugi.