Damjana Kolar

 |  Kultura

Interpretacija istrske identitete

© Renata Poljak

Prostor za sodobno umetnost Monfort Portorož bo od 2. aprila do 27. maja prizorišče razstave z naslovom Sodobna Istra, na kateri šest povabljenih umetnikov na raznolik način dokumentira in reinterpretira večplastne vidike pomena identitete, ponekod razumljene kot temeljnega, izhodiščnega, elementa nacionalne pripadnosti, po drugi strani pa se ponuja kot vzgib za osebna in intimna raziskovanja. Razstavo je pripravil kurator Ludovico Pratesi.

Projekt se je začel s postavitvijo razstave Trojna identiteta v Muzeju sodobne umetnosti v Pulju leta 2013, nadaljuje pa se s tokratno razstavo v prostoru starega skladišča soli v Portorožu. Simbolično interpretacijo istrske identitete bo predstavilo šest umetnikov: Valerio Rocco Orlando in Gian Maria Tosatti iz Italije, Nika Autor in skupina Irwin iz Slovenije ter Hrvata Igor Grubić in Renata Poljak.

Valerio Rocco Orlando v delu z naslovom "Bisiàc#1" pripoveduje o nostalgiji, ki izhaja iz progresivne izgube tradicionalnih pomenov, medtem ko Gian Maria Tosatti s svojim videom "2_Poletje," ki je nastal v nekdanjih prostorih matičnega urada v Neaplju, opisuje inercijo ljudi, iztekanje časa. Renata Poljak v svojem videu "Skok" raziskuje stiske njenega položaja migrantke, Igor Grubić pa se z otožnim, a tudi politično zaostrenim pogledom, usmerja na spomeniško plastiko. Videa Nike Autor (Televizijski obzornik 55–Novice so naše) in skupine Irwin (Črni kvadrat na Rdečem trgu) razkrivata pričevanje o socialni in politični zgodbi nekega naroda, ki se neizogibno prepleta z družinskimi in osebnimi zgodbami.

Gre torej za razstavo, ki ima namen raziskovati identiteto istrskih narodov med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo: narodi, jeziki, spomini, cesarstva, nacionalne države, preseljevanja in izseljevanja, navade in običaji so stoletja oblikovali ozemlje, ki je ujeto med preteklostjo in sedanjostjo. V 21. stoletju, ko se protislovjem iz preteklosti zoperstavlja sedanjost integracije z Evropsko unijo, znotraj procesa vedno bolj intenzivne globalizacije, poskuša razstava razkriti nove vsebine tega sicer razdeljenega teritorija, ki pa ga povezuje enoten spomin in vizije v prihodnosti.