Anže Tomić

 |  Politika

Nad novinarje z zasebno tožbo

© Miha Erjavec

Sodelavkam in sodelavcem študentskega časopisa Tribuna grozi zasebna tožba s strani nove odgovorne urednice Ane Pavlič. Kot smo že pisali, je postala urednica potem, ko jo je izglasoval programski svet Tribune in potrdilo predsedstvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) – kljub nasprotovanju sodelavk in sodelavcev Tribune, ki njene kandidature niso podpirali. Nekateri iz kolektivov Tribune so sedaj prejeli opomin pred zasebno tožbo zaradi kaznivega dejanja razžalitve.

Tradicija poseganja študentskih funkcionarjev v uredniško politike Tribune ni nova. Tudi tokrat so želeli predstavniki ŠOU na mestu odgovorne urednice nekoga iz svojih vrst – za Ano Pavlič so namreč glasovali trije od petih članov programskega sveta - predstavnik Zavoda Študentska založba, ki se je lani odcepila od ŠOU in preimenovala v Založbo Beletrina, Aleš Šteger; predstavnik zaposlenih na ŠOU v Ljubljani, Damjan Vinko; ter predstavnik zainteresirane javnosti, ki ga imenuje Predsedstvo ŠOU v Ljubljani, Klemen Balanč. Ostali dve članici sveta, odgovorna urednica Tribune Jasmina Šepetavc in odgovorna urednica Radia Študent Martina Dervarič, sta glasovali za drugega kandidata, Aleša Mendiževca, ki pri Tribuni že sodeluje in ga je kolektiv časopisa enoglasno podprl.

Ker predstavniki ŠOU kolektiva Tribune niso uslišali, so sodelavke in sodelavci časopisa v začetku marca nestrinjanje z novo odgovorno urednico izrazili v izjavi, ki so jo poslali širši javnosti – med drugim tudi profesorjem, raziskovalcem in asistentom Fakultete za družbene vede v Ljubljani, kar je Ano Pavlič še posebej zmotilo, zato se je obrnila na odvetniško družbo Grešak. Ta je nekaterim podpisnikom izjave v imenu Pavličeve poslala opomin pred zasebno tožbo. »Naša stranka se je na razpis prijavila z namenom delovanja v korist Tribune, zato so jo vaše navedbe prizadele in razžalile. Ker ste izjavo poslali profesorjem Fakultete za družbene vede v Ljubljani, kjer naša stranka pripravlja doktorsko disertacijo, je razžalitev še toliko hujša,« se glasi v opominu. Odvetniška družba prejemnike opomina poziva, da v roku osmih dni od prejema dopisa vse žaljive izjave prekličejo in se Ani Pavlič opravičijo, sicer bo zoper njih vložila zasebno tožbo zaradi znakov kaznivega dejanja razžalitve po 158. členu Kazenskega zakonika.

Asja Hrvatin, ena od prejemnic opomina pred zasebno tožbo, je prepričana, da gre za poskus zastraševanja, poskus omejevanja kritike, kritične misli in enega od načinov kriminalizacije upora. »Absurdno je, da se je odzvala na utemeljeno kritiko njene izvolitve na način, da je napadla posameznike. To je tudi taktika, da izpostaviš posameznike in jih lažje zlomiš kot pa cel kolektiv. Absurdno je, da se je spustila na tak nivo, s tem tudi nasprotuje svojim izjavam ob izvolitvi, da bo sodelovala s kolektivom in delovala na demokratičen način, če se ob prvem poskusu kritike odzove na totalno avtoritaren in nedemokratičen način,« je opozorila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.