Damjana Kolar

 |  Kultura

Urbane krajine

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo danes, 3. aprila ob 19.00 odprli razstavo Mihe Štruklja, predstavnika mlajše generacije slovenskih slikarjev, ki je v drugi polovici devetdesetih let uveljavila medijske podobe v klasični sliki. Na tokratni razstavi, ki bo na ogled do 3. maja, predstavlja nove slike in risbe, ki so nastale v zadnjih treh letih.

Najprej je kot predloge za svoje slike uporabljal tehnološko natančne rentgenske posnetke, ki jih gledalec ne more videti s prostim očesom, kasneje pa jih je zamenjal z medijskimi podobami dramatičnih in katastrofičnih dogodkov kot so: Natovo bombardiranje Beograda, černobilska jedrska katastrofa, zalivska vojna, spopadi v Afganistanu in teroristični napad na World Trade Center. V zadnjem desetletju pa se osredotoča predvsem na motive urbane krajine, ki dajejo vtis naključnih, fragmentarnih pogledov na mestno infrastrukturo.

Štrukelj v svojih delih raziskuje prostor, okolje in položaj človeka v njem, pri čemer izhaja iz lastne izkušnje bivanja v velikih urbanih središčih. Najbolj ga fascinirajo dinamika mest, razmerje med arhitekturo in človekom ter kontrasti med starim in novim oziroma med stanovanjskimi območji in industrijskimi predeli. Urbane izseke (gradbišča, cestna križišča, podobe stolpnic, konstrukcij mostov), ki na sprehodih po (vele)mestih najbolj pritegnejo njegovo pozornost, fotografira (posnetki mu služijo kot predloge za slike). Vendar fotografskih podob ne posnema, ampak jih računalniško predela, poenostavi, tako da zmanjša njihovo resolucijo, s tem pa tudi količino vizualnih informacij originalnih posnetkov.

Miha Štrukelj (1973) je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1999 diplomiral pri prof. Andreju Jemcu. V naslednjem letu je na isti fakulteti nadaljeval z magistrskim študijem, v času katerega se je v okviru semestrske izmenjave izpopolnjeval tudi na Indiana University of Pennsylvania v ZDA. Leta 2009 je zastopal Slovenijo na 53. beneškem bienalu. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugimi prvo nagrado za risbo na mednarodnem natečaju Henkel Art Award (kategorija Artistic Drawing) 2008 in štipendijo fundacije Pollock–Krasner. Njegova dela so vključena v zasebne in javne zbirke, kot so zbirke Evropske centralne Banke v Frankfurtu, UNI Credit Bank na Dunaju, Societe Generale v Parizu, Ernst Hilger in Siemens na Dunaju, v  nacionalno zbirko MSUM v Ljubljani, zbirko Nove Ljubljanske banke v Ljubljani in Mestne galerije v Novi Gorici.