Damjana Kolar

 |  Kultura

Prenos stripa v muzejsko razstavo

Ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne, se danes 7. aprila ob 19.00 v Galeriji Vžigalica odpira razstava z naslovom "Spomini in sanje Kristine B., Ljubljana 1941–1945." Razstava, ki predstavlja prenos stripa v muzejsko razstavo, temelji na istoimenskem avtorskem stripu, ki sta ga v okviru evropskega projekta "Skriti otroci 2. svetovne vojne" ustvarila dr. Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v MGML in Zoran Smiljanić, znan ustvarjalec stripov.

Spomini in sanje Kristine B. ter zgodba o njeni družini, govori o pogumu, vztrajnosti in iznajdljivosti malih ljudi, ki so se znašli pred velikimi odločitvami. Po besedah Blaža Vurnika, soavtorja razstave in stripa, "zgodba v stripu spremlja štiri leta odraščanja Kristine Babnik in njene družine. Prave Kristine B. nikoli ni bilo. V njeni zgodbi so združena doživljanja otrok, ki so živeli Ljubljano v letih 1941–1945, tako kot jo doživlja naša stripovska junakinja. Čeprav bi svoja najstniška leta morala preživljati brezskrbno in sproščeno, se je v njeno življenje vrinil čas vojne, ki ji desetletja kasneje še vedno postavlja vprašanja."

Na nekatera kot starka v pogovoru z vnukom sama išče odgovore, na druga, ki jih postavlja vnuk in preko njega tudi bralec, pa noče odgovoriti. Njeno preteklost in sedanjost, mladost in jesen življenja povezuje Šmarna gora, ki so jo prebivalci tega mesta med vojno lahko le hrepeneče opazovali kot del sveta na drugi strani žice. Kristina B. v času vojne iz deklice postaja ženska. Čeprav je oropana dela otroštva, se tudi v zmedi vojnih okoliščin, očetove odsotnosti in stanja v vrstah za vsakršno malenkost srečuje z vprašanji lastnega bitja, ljubezni in odraščanja.

V okviru evropskega projekta "Skriti otroci 2. svetovne vojne" bo v Mestnem muzeju 9. in 10. aprila potekala tudi mednarodna konferenca, na kateri pričakujejo 17 strokovnjakov iz 12 evropskih držav, v Slovenski kinoteki pa pripravljajo spremljevalni filmski program in razstavo medvojnih filmskih plakatov iz njihove zbirke.