Damjana Kolar

 |  Kultura

Preplet treh zgodb, ki se zgodijo v eni noči

V Kinodvoru bo od 14. do 29. aprila na ogled film hrvaško-slovenski koprodukcijski film Kosec v režiji Zvonimirja Jurića, ki velja za enega najboljših sodobnih hrvaških režiserjev. Film prepleta tri zgodbe, ki se zgodijo v eni noči ter postopoma odstrejo temačno sliko življenja glavnega junaka Iva in njegovega domačega kraja.

Ivo je zaposlen v kmetijsko-industrijskem kombinatu. Ker je bil pred več leti obtožen posilstva, se ga krajani izogibajo, zato najraje dela v nočni izmeni. Neke noči sreča Mirjano, ki je na samotni cesti ostala brez bencina, Josipa, ki dela na črpalki, in lokalnega policista Kreša. Njihove usode se prepletejo in počasi se razkrije podoba Ivovega življenja in njegovega domačega kraja, ki se ne more otresti posledic nedavne vojne, prav tako kot se Ivo ne more otresti posledic svojega zločina.

Po besedah režiserja "film ni grozljivka ali triler, niti se ne ukvarja z ornitologijo. Gre za tisto, čemur rečemo drama, in sicer v najširšem pomenu besede. Čeprav to ne pomeni, da bi morali povsem prezreti zlovešče implikacije, ki se skrivajo v naslovu Kosec. Tokrat sem na primer hotel posneti film o svojem rojstnem mestu. Izhajal sem iz tega, da si želim zgodbo prepojiti z melanholijo, da bi iz nje vel pesimizem, ki ga zaznavam med sprehodi po mestu, šele nato pa sem se lotil iskanja oziroma ustvarjanja likov, ki so povezani z njegovo polpreteklo zgodovino. Zgledoval sem se pri Robertu Altmanu in njegovem filmu Tri ženske–opisal ga je kot delo, ki ga gledalec lažje začuti, kot pa razume. Lotil sem se torej svojevrstnega pripovednega eksperimenta."

Zvonimir Jurić je leta 2009 skupaj z Goranom Devićem napisal in zrežiral celovečerec Črnci, zgodbo o elitnem hrvaškem vodu, ki je med vojno v devetdesetih letih opravljal "umazana" dela. Film je osvojil številne mednarodne nagrade, med njimi tudi vodomca na LIFF-u. Njegov kratki film Rumeni mesec, ena od devetih epizod v omnibusu Zagrebačke priče, je bil premierno prikazan v uradnem programu Berlinala in je med drugim prejel nagrado za najboljši kratkometražec v Sarajevu.