Damjana Kolar

 |  Kultura

Satirična ganljivka po motivih Flaubertovega romana

Na malem odru SNG Nova Gorica bodo 15. in 16. aprila premierno uprizorili priredbo besedila Nebojše Pop Tasića Gospa Bovary, nastalo po motivih istoimenskega romana Gustava Flauberta, ki jo je režirala Yulia Roschina. Tasić pravi da ga nobena izmed dosedanjih interpretacij Flaubertovega dela ni prepričala, ker so vse izpostavljale le zgodbo, zato je moral narediti svojo, ki poskuša zgodbo Emme osvetliti od znotraj ter izpostaviti njen odnos s partnerjem in ljubimci. Zgodba zato govori o hrepenenju in želji po ljubezni, junakom se obenem posmehuje in z njimi sočustvuje ter jih razume.

Gospa Bovary je v priredbi Nebojše Pop Tasića ostaja tista gospa Bovary, ki zaradi svojega neizsanjanega hrepenenja tragično konča svojo usodo podeželske žene, matere in ljubice. Je iskreno in sočutno povedana zgodba o majhnosti, brezupnem hrepenenju, neumnosti, ozkosrčnosti, krutosti, komični tragičnosti … Če Emmo in njene soljudi razumemo kot bližnje, nam podobne ljudi, če v njih prepoznamo sami sebe, potem jih ni treba razumeti. Potem jih so-čutimo, kot so-ljudi. Kajti, kot pravi avtor priredbe, situacije, ljudje in njihove reakcije se skozi zgodovino zelo malo spreminjajo.

Priredba Flaubertovega romana odrsko zanimivo strne obsežno delo v spraševanje o svetu, v katerem živimo in ki je pohabil ne samo Emmino, temveč skoraj vsako človeško dušo, postavil pregrade med človeka in ključna vprašanja njegovega bivanja ter ga tako porinil v stanje duhovne impotence. V agoniji brezciljnega iskanja hlastamo po materialnih, hipnih užitkih in upamo, da bomo vsaj za trenutek pozabili na banalnost svojega življenja in zapolnili notranjo praznino. V glavni vlogi bo nastopila Arna Hadžialjević, v ostalih pa še Gorazd Jakomini, Vito Weis, Blaž Valič in Sandi Pavlin. Glasbo je prispeval Branko Rožman, koreografijo Matjaž Farič, scenografijo in kostumografijo Vasilija Fišer.