Jure Trampuš

17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Politika

Nepojasnjeno

Tako Janša kot pokojni Zagožen naj bi prišla do svojega premoženja na »nepojasnjen« način

Jože Zagožen in Janez Janša

Jože Zagožen in Janez Janša
© Borut Krajnc

»Še pokojniku ne dajo miru,« te dni govorijo desničarska socialna omrežja. »Ko je umrl M. Ribičič, so se takoj ustavili vsi postopki, a je kdo kaj spraševal Cirila? V primeru Zagožna je obratno,« so zapisali na Politikusu. »Pustite pri miru družino!«

Sredi tedna je namreč Dnevnik objavil informacijo, da naj bi tožilstvo po končani finančni preiskavi od družine Zagožen zahtevalo odvzem 837.000 evrov. Tožbo naj bi vložili proti trem dedičem, ženi in otrokoma. Gre za denar, katerega izvora družina pokojnika preiskovalcem ni znala pojasniti. V času preiskave o Patrii so tako recimo na različnih računih Jožeta Zagožna, nekdanjega generalnega direktorja HSE, našli 366.000 evrov, poleg tega so odkrili še nepojasnjene nakupe nepremičnin, avtomobila, delnic itd. Po pisanju Dnevnika naj bi bilo eno izmed stanovanj kupljeno kar neposredno z gotovino, v višini 140.000 evrov.

Trditve o tem, da globoka država napada pokojnika, so seveda pretirane. Sodišče je po smrti Jožeta Zagožna v primeru Patria res ustavilo postopek zoper njega, pokojniku ne moreš soditi, a iskanje izvora denarja ni neposredno povezano z dokazovanjem domnevne krivde pri nakupu finskih oklepnikov.

Danes s premoženjem razpolagajo Zagožnovi dediči in v postopku pred sodiščem se bo moral poiskati legalen izvor tega premoženja. Dediči pač ne morejo neposredno razpolagati s premoženjem, za katero so tožilci prepričani, da je »nesorazmerno z zakonitimi dohodki« pokojnika.

Podobna finančna preiskava poteka tudi zoper Janeza Janšo, in, kakšno presenečenje, tudi pri njemu naj bi, tako je poročal POP TV, našli za pol milijona evrov nepojasnjena premoženja. Janša naj bi se prevzemu pošte s poročilom o preiskavi izogibal, zato naroka pred tožilci (še) ni bilo, za zdaj ga priporočena pošta čaka v državnem zboru. Nekaj pa ima Janša prav. Goran Klemenčič je kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije res bolj »slabo« opravil svoje delo – nepojasnjenega premoženja naj bi bilo pri Janši celo za enkrat in še malo več, kot so ugotovili na komisiji. Res pa je, da na komisiji nisi mogli preverjati premoženja družinski članov, tožilci in dacarji pa teh omejitev niso imeli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.