Staš Zgonik

17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Družba

Težave z gorivom, drugi del

Znova problemi v Jedrski elektrarni Krško

Jedrsko elektrarno Krško so v soboto izklopili iz omrežja. Čas je namreč za redni remont. In glede na to, kaj se je dogajalo ob remontu pred poldrugim letom, z zanimanjem pričakujemo podatke o stanju jedrskega goriva. Pri prejšnjem remontu so v NEK namreč ugotovili, da je tok hladilne vode skozi reaktor poškodoval nekaj gorivnih palic, napolnjenih s tabletkami urana, eno pa je celo prelomilo.

Da se to ne bi ponovilo, so za pravkar končani gorivni cikel na najbolj izpostavljenih mestih v reaktorju gorivne elemente ojačali z jeklenimi palicami. »Verjamemo, da smo izvedli vse preventivne ukrepe, ki so bili na razpolago, ter da bodo ti ukrepi zadostni za normalno obratovanje v prihodnjem ciklu,« nam je takrat zatrdil predsednik uprave NEK Stane Rožman.

In prvih 15 mesecev je res vse potekalo brez težav, elektrarna je dosegala rekordno proizvodnjo. Nato pa se je težava ponovila. »Analize merjenih podatkov so ves čas potrjevale celovitost goriva, v februarju pa so pokazale na verjetnost njegove netesnosti,« so zapisali v NEK. Po njihovih podatkih je poškodovana vsaj ena gorivna palica. Elektrarna je kljub temu vse do začetka remonta obratovala s polno močjo. Natančen obseg poškodb bo znan šele ob pregledu stanja goriva, ki naj bi ga opravili v prihodnjih dneh.

Poškodba vsekakor ni velika, v reaktorju je v 121 gorivnih elementih razporejenih več kot 28 tisoč gorivnih palic. »Nastale razmere nimajo nobenih vplivov na varnost obratovanja in ne predstavljajo dodatnega tveganja za okolje.«

A tudi poškodbe v prejšnjem gorivnem ciklu niso pomenile nevarnosti za okolje, pa je Stane Rožman vseeno zatrdil, da bi, če bi takrat natančno poznali obseg poškodb gorivnih palic, elektrarno ustavili pred načrtovanim remontom. »In če se v novem gorivnem ciklu ponovi raven kontaminacij primarnega kroga, bomo elektrarno vsekakor ustavili predčasno.«

Kljub temu da so februarja zaznali poškodbe na vsaj eni gorivni palici, elektrarne niso predčasno ustavili. Kot nam je pojasnila predstavnica NEK za odnose z javnostmi Ida Jerele Novak, je bila »aktivnost primarnega hladila za 36 odstotkov nižja od tiste pred začetkom remonta 2013«.

Težave s poškodbami gorivnih palic naj bi sicer med tokratnim remontom trajno odpravili. Načrtujejo namreč rekonstrukcijo reaktorja, ki naj bi preprečila poškodbe gorivnih palic zaradi toka hladilne vode in »zagotovila dolgoročno celovitost goriva«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.