Anže Tomić

17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Družba

Ukradene kopije …

… in rekordna gledanost

V nedeljo se je na kanalu HBO zavrtel prvi del pete sezone izjemno priljubljene nadaljevanke Igra prestolov. Peta sezona je prva, ki se ne bo povsem držala knjižne predloge, saj bo prehitela dogajanje v knjigah Georgea R. R. Martina. Prvič bomo torej tudi tisti, ki smo knjige že prebrali, videli nove dogodke. Zanimanje za začetek pete sezone je bilo še večje kot v preteklih letih. HBO je evforijo spretno izkoriščal, a njegov trud je doživel udarec, saj so se pred premiero na spletu na različnih piratskih straneh pojavila prva štiri nadaljevanja pete sezone.

Igra prestolov je že tako ena najbolj piratiziranih nadaljevank vseh časov. Zadnji del četrte sezone si je na računalnikih dan po predvajanju ogledalo 1,5 milijona ljudi. HBO je nadaljevanko najprej predvajal v ZDA in nato dan ali teden kasneje v drugih državah. Pirati so imeli zvesto občinstvo, ki ni hotelo čakati na redni ogled. Pri HBO-ju so se letos proti temu odločili boriti tako, da bodo vsa nadaljevanja po vsem svetu predvajali ob istem času. V ZDA je tako Igra prestolov na sporedu ob osmih zvečer po času v vzhodni Ameriki, kar pomeni, da so pri nas gledalci lahko prvi del gledali »v živo« ob treh zjutraj.

Klasičen argument borcev proti piratstvu je še vedno ta, da vsaka piratska kopija pomeni izgubo denarja za ustvarjalce vsebin. Zagovorniki piratstva pa so trdili, da so nekatere vsebine dosegljive le v tujini in je piratska pot edina pot, ki vodi do njih. Danes lahko nadaljevanke vsi gledamo, tako da je razlogov za piratstvo manj.

A tudi razlog, da piratstvo žre dobičke, ni najbolj prepričljiv. Igra prestolov je morda res najbolj piratizirana nadaljevanka v zgodovini, a je hkrati tudi televizijska serija, ki ima največje dobičke. Kljub temu da so pirati »ukradli« prve štiri dele nove sezone, je imela premiera pete sezone največje občinstvo v zgodovini. Ogledalo si jo je osem milijonov gledalcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.