Saša Eržen

17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Hudo

Užitno recikliranje

Knjige, ki so šle po gobe

© www.nigelsecostore.com

Ob misli, da je gobarska sezona časovno zelo omejena, ulov odvisen od vremena in sreče ter da smo med nabiranjem izpostavljeni potencialno nevarnim klopom, deluje samooskrbno pridelovanje gniloživk precej privlačno.

Po jurčke bo sicer treba v gozd ali k prodajalcem, nekatere druge vrste gob – na primer bukovega ostrigarja, ki je enostaven za gojenje, vsestransko uporaben v kuhinji in cenjen v vzhodnjaški medicini – pa lahko vse leto gojimo in nabiramo kar v domači kleti, garaži, na podstrešju, balkonu, v kuhinji in celo na knjižnih policah. Na spletu najdemo različne komplete in navodila za gojenje bukovega ostrigarja na lesu, slami ali substratu, najbolj nenavadno pa je nedvomno gojenje v starih knjigah, pri katerem spore ostrigarja natresemo med strani knjige, vse skupaj dobro namočimo, zvežemo z elastikami in v šestih tednih že pobiramo prve gobe. Paziti moramo le na to, da papir ni gladek ali obarvan; če za gojenje uporabimo odslužen telefonski imenik, moramo torej rumene strani izpustiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.