Stanka Prodnik Božič

17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Kultura  |  TV

Dost ‘mamo

Ljerka tukaj, Ljerka tam

Vroča linija za kavč revolucionarje

Vroča linija za kavč revolucionarje
© Net TV

Odkar je Ljerka Bizilj postala direktorica Televizije Slovenija, izvaja kadrovsko prečiščevanje. Za zdaj je po njenih intervencijah videti, kot da se prvi program nacionalne televizije spreminja v tretjega. Očitno se bo le tako počutila dovolj domače; preden je postala direktorica, je bila namreč odgovorna urednica tretjega programa, »njeni« oddaji pa sta tudi Dobro jutro in Prava ideja.

Ljerka se šeta, metla pometa. Priložnosti dobivajo njeni zvesti sodelavci in privrženci, medtem ko tiste, ki jih je treba očitno odstraniti, direktorica označuje za neizkušene. Ob nedeljah Dnevnika žal ne vodita več Jelena Aščić in Dejan Ladika. Med novostmi, ki jih je uvedla Biziljeva, so namreč tako imenovani avtorski Dnevniki ob sobotah in nedeljah, Ljerka pa je poleg Slavka Bobovnika in Manice Janežič Ambrožič pod žaromete teh zvezdniških poročil porinila Jasno Krljić Vreg.

Iz oddaje Prava ideja je po dekretu direktorice odletel novinar in voditelj Simon Vadnjal, sicer tudi član benda CoverLover, ker enkrat na teden zamaskiran v druge glasbenike prepeva v oddaji POP TV Znan obraz ima svoj glas. Pa je mislil, da to ne bo slaba ideja.

Medtem upokojena igralka Ljerka Belak, ki ima ob ponedeljkih svojo oddajo na prvem programu nacionalnega radia, ob torkih zvečer nemoteno vodi oddajo Dost ‘mam na obskurnem kanalu Net TV, ki nacionalke očitno ne ogroža toliko kot POP.

Belakova, ki je videti kot vedeževalka v zamorjeni dnevni sobi, najprej prebere krajšo pridigo, v kateri pove, kaj naj si gledalci mislijo o določeni družbeni temi. Potem jih pozove, da pokličejo in povejo svoje mnenje. Sledi petdeset minut klicev kavč revolucionarjev, ki je eno samo bentenje in zlivanje gnojnice.

Plače v slabi banki, Janša na svobodi, preiskava pri Bratuškovi, Časarjevo prijetje, Telekom, mentaliteta Slovencev, akademski avtorski honorarji, plagiatorstvo v politiki, oderuške banke, ki ropajo socialno šibke, so teme dosedanjih oddaj. Vse to tako razvname upokojence, ki pokličejo in besno rentačijo, da samo čakamo, kdaj bo od razburjenja koga zadel fršlok.

Ljerka, ki se je sama sicer angažirala v času vseslovenskih vstaj, jim prikimava, dodaja populistične pripombe in spodbuja gledalce h klicem z medklici »Kdo ma še dost tega? Koga še to jezi?«. Kima in pritrjuje izrazom, kot so »prokleti gnoj« – tako je nekdo opsoval predsednika Pahorja –, »uvoženo govno«, »rdeča golazen« ... Gledalko, ki je povedala, da gre za hujskaško oddajo, v katero kličejo samo janšisti, je voditeljica nadrla in grobo odslovila. Vsak ima pravico do svojega mnenja, a le, če se strinja z njo.

Po količini verbalne sovražnosti je oddaja Dost ‘mam huda konkurenca spletnim forumom in komentarjem, skupni imenovalec vsem pa je seveda anonimnost tistih, ki izražajo svoje mnenje in dajejo duška svojemu nezadovoljstvu. Teme Belakovi baje predlagajo odgovorni na Net TV, precej očitno pa njene oddaje nihče od njih ne gleda, ker je v grafiki pod voditeljico že vsaj pol leta narobe napisano »dos’t mam«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.