Veljko Njegovan

17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Plošča

Ludovik Material: Model Generation

2015, Kapa Records

Domači trio, ki je leta 2011 navdušil na Klubskem maratonu Radia Študent, leto zatem pa tudi s prvim albumom Passion for Red, se je hitro prebil med opaznejše predstavnike slovenskega undergrounda, njegov potencial pa so prepoznali tudi onkraj meja. Pa ne le na območju nekdanje skupne države, s katerim imamo podobno senzibiliteto, pred kratkim ga je po poslušanju materialov v izredno pozitivnem kontekstu omenil denimo kritik portala Louder Than War.

Ludovik Material se je pred nekaj leti pojavil kot križanec postpunkovske energije, elektronike, programiranih ritmičnih matric in energičnega ženskega vokala. Tudi druga plošča je narejena v prepoznavnem slogu, a je vseeno nekoliko drugačna. Med drugim verjetno zato, ker se je v skupini zgodila zamenjava, saj je dosedanjega bobnarja Jerneja Korena zamenjal Jaka Berger, to pa je precej popestrilo ritmično sliko novih komadov.

Na prvencu je prevladovala uporaba matric, na novem ploščku pa se je precej zmanjšala in prešla v drugi plan, predvsem kot atmosferično ozadje ali pa kot dobro orodje za poudarjanje posameznih delov komadov. Namesto tega je poudarek na odličnih kitarskih delih kitarista in programerja Matije Dolenca, ki se zdijo tudi ravno pravšnja zvočna kulisa za odločen in odličen vokal pevke Tine Perić. Ta se giblje od skorajda šepetanja pa vse do jeznih krikov brezizhodnosti, takšnih, kakršne vse pogosteje izražajo tudi drugi pripadniki njene generacije.

Druga plošča domačega tria je plošča generacije, ki ne najde izhoda iz brezizhodnosti

Druga plošča domačega tria je plošča generacije, ki ne najde izhoda iz brezizhodnosti
© Aleš Rosa

Da, Model Generation je album generacije. Pravzaprav še ene izgubljene generacije, kakršne prinaša vsako desetletje, vendar je v svoji temačnosti z izrazito kritičnimi mnenji, na besedilni in glasbeni ravni, usmerjen v prikazovanje današnje družbene resničnosti. Vse več mladih se zaradi težkega in brezizhodnega položaja izseljuje in išče srečo drugje, veliko več pa jih ne naredi ničesar radikalnega, da bi spremenili sedanji položaj. Vokalne interpretacije Tine Perić to ponazarjajo zelo slikovito, poudarjajo jezo in razočaranje, vendar brez luči na koncu predora.

Model Generation je torej plošča generacije, ki ne najde izhoda iz brezizhodnosti. Je plošček jasnih mnenj in neposreden napad na vsesplošne »moderne« vrednote.

Skupini Ludovik Material pa se utegnejo s to tematiko, interpretacijo in energičnim glasbenim postopkom, ki temelji na postpunkovski energiji, podprti z odlično ritmiko in močnim darkerskim predznakom, vrata v tujino odpreti še bolj na široko, in to zasluženo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.