POZDRAV S TREMI PRSTI

S tremi prsti se da marsikaj sporočiti. To vedo naši ex-bratje Srbi. In tudi metalci, i. e. ljubitelji metal glasbe. In skupaj z njimi tri prste uporablja tudi predsednik države. Kaj nam je hotel sporočiti?

Poroča BETI TRTOREBRO, fotografira TURK BRCONJA

Metalski pozdrav stegnjenega kazalca in mezinca simbolizira hudiča, ki je v metalski liturgiji najbolj prisotna ikona. Če pa je poleg kazalca in mezinca stegnjen tudi palec, za metalce to pomeni hudiča z erekcijo. A pozor, v ameriškem znakovnem jeziku pomeni ta simbol ’I love you’. In v tem pomenu sta ga na svojih shodih uporabljala tako nekdanji predsednik Clinton kot sedanji predsednik Obama. Ali nam je predsednik s tem znakom hotel sporočiti zgolj to, da nas ’ma rad’, ali pa kaj bolj konkretnega, nam do zaključka redakcije ni uspelo ugotoviti.

Hudič je v meni: Borut Pahor (trije prsti) in Marko Soršak Soki (dva prsta)

Hudič je v meni: Borut Pahor (trije prsti) in Marko Soršak Soki (dva prsta)

NOČNA MORA SDS

Pivovarno Laško je kupilo nizozemsko podjetje Heineken, ki ima za svoj simbol rdečo zvezdo. Simbol, katerega uporabo je stranka SDS želela že večkrat prepovedati. Prepoved podpirajo tudi nekateri vidni intelektualci z zasebnih fakultet. Odločitev ustavnega sodišča v sedanji sestavi ne bi smela biti pretežka: Heineken naj v Sloveniji namesto rdeče zvezde uporablja belo zvezdo.

IZJAVA STRANKE SDS

Rdeča zvezda je tudi simbol kršenja človekovih pravic, totalitarizma in agresije na Slovenijo

24. 6. 2013

Prisotnost simbolov agresorske komunistične JA in komunističnega režima, ki sta odgovorna za smrt pripadnikov slovenskih obrambnih sil in civilistov, za veliko materialno škodo v vojni za Slovenijo ter za množične umore deset tisočev in drastično kršenje človekovih pravic, na državnih slovesnostih je v izrecnem nasprotju z vrednotnim središčem slovenskega naroda in z Ustavo RS. Ustavno sodišče je namreč pri prepovedi poimenovanja ljubljanske ulice po diktatorju Josipu Brozu v odločbi zapisalo, da kot »neustavno razume vsako oblastno ravnanje, ki z avtoriteto oblasti izraža vrednote, ki so nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava«. Rdeča zvezda je bila državni simbol SFRJ, prav tako tudi vojaški simbol JLA, ki je ravno na dan sprejema Ustave in osamosvojitve začela agresijo na Slovenijo.

Dr. Matevž Tomšič: Zatiralci osamosvojitvenega duha

26. 6. 2013

Rdeča peterokraka zvezda ne predstavlja samo simbola, pod katerim je bila l. 1991 izvedena agresija jugosoldateske, ki si je namenila z grobo silo preprečili rojstvo države. Je tudi simbol ideološkega zatiranja in izključevanja. Je simbol rdečega apartheida, za katerega se je zdelo, da je s padcem komunizma končal na smetišču zgodovine. Zdaj pa bi ga nekateri očitno radi obnovili.

JURIJEV BUNKER

VLADA IN LJUDMILA V SENCI

© Franco Juri