Damjana Kolar

 |  Kultura

Biografija mojstra reportažne fotografije

Ob svetovnem dnevu Zemlje bodo v Kinodvoru, 22. aprila ob 20.30 premierno predvajali dokumentarni portret Sol zemlje, ki prikazuje življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije, ki ga je zaznamovalo dolgoletno poročanje s kriznih žarišč. Navkljub vsem videnim grozotam, je ponovno našel upanje v svet, v katerem živimo. Po projekciji bo sledil pogovor z Juretom Erženom, Joštom Frankom in Boštjanom Videmškom, ki ga bo vodil Arne Hodalič, urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija.

Fotograf  Sebastiao Salgado je zadnjih štirideset let potoval po različnih celinah in v svoj objektiv ujel prelomne dogodke sodobne človeške civilizacije, ki so ga globoko zaznamovali. Bil je priča številnim mednarodnim sporom, revščini, lakoti, izgnanstvu, vojnam. Njegove srce parajoče fotografije s kriznih žarišč so zaokrožile po vsem svetu, a a kritiki so mu obenem očitali tudi izkoriščanje žrtev zavoljo lastne koristi. Zdaj se posveča okoljevarstvu in odkrivanju neokrnjenih koščkov sveta, ki jih predstavlja v obsežnem fotografskem projektu. Življenje in delo fotografa nam v filmu razkrivata njegov sin Juliano in Wim Wenders, tudi sam fotograf.

"Ko fotografiraš revščino in trpljenje, moraš portretirancem pustiti določeno dostojanstvo in ne dovoliti, da bi zapadel v voajerizem, kar ni preprosto. To lahko dosežeš samo, če z ljudmi pred kamero razviješ dober odnos ter se resnično poglobiš v njihovo življenje in položaj, kar uspe le redkim fotografom. Menim, da je Sebastiao dopustil resnično dostojanstvo vsem, ki se so znašli pred njegovim objektivom. Njegovo fotografije ne govorijo o njem, temveč o vseh teh ljudeh," pravi Wim Wenders.

Wenders se je uveljavil v sedemdesetih letih ob R. W. Fassbinderju, Wernerju Herzogu in drugih kot eden vodilnih predstavnikov t. i. novega nemškega filma. Poleg kultnih igranih filmov, kot so Alice v mestih, V teku časa, Ameriški prijatelj, Stanje stvari, Pariz, Teksas in Nebo nad Berlinom, je posnel tudi nekaj priznanih dokumentarcev, med njimi poklon režiserju Yasujiru Ozuju Tokyo-Ga, film o kubanskih glasbenikih Buena Vista Social Club ter 3D hommage nemški koreografinji Pini Bausch. Wenders je tudi uspešen fotograf, avtor več knjig in predavatelj na Umetniški akademiji HFBK v Hamburgu. Za svoje filme je prejel vrsto pomembnih nagrad, med drugim zlatega leva v Benetkah, zlato palmo in nagrado za najboljšo režijo v Cannesu ter berlinskega srebrnega medveda.