Damjana Kolar

 |  Kultura

Brezčasna zgodba o lesenem fantiču

© Miha Fras

Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana je premiero doživela nova lutkovna predstava Ostržek v režiji, dramatizaciji in likovni podobi Silvana Omerzuja, ki je nastala v koprodukciji LGL in Umetniškega društva Konj. Zgodba o Ostržku, lesenem fantiču, ki ga je pustolovski duh gnal v številne dogodivščine, je upodobljena v obliki senčnega gledališča, ročnih lutk, marionet in naglavnih mask.

Ostržek, ki ga je napisal italijanski pisatelj Carlo Collodi, še po skoraj sto petdesetih letih od nastanka pomeni neusahljiv vir navdiha, doživel pa je tudi nešteto filmskih, likovnih, gledaliških in stripovskih različic. Collodi se je s svetom otroške domišljije najprej srečal pri prevajanju mladinske literature, leta 1881 pa je v otroški reviji Il Giornale dei Bambini začel po poglavjih objavljati zgodbo o lesenem možicu. Ko je leto dni kasneje želel končati zgodbo, se je bralstvo uprlo in zahtevalo nadaljevanje-iz začetnih 18 poglavij jih je na koncu nastalo kar 36. Zgodba je v času objave doživela veliko kritik zaradi svoje vsebinske predrznosti. Bila je v odkritem nesoglasju s takratnimi prevladujočimi vzgojnimi načeli, zato se je moral Collodi, sicer uslužbenec šolskega ministrstva, skrivati pod psevdonimom.

Po besedah dramaturginje Zale Dobovšek "Ostržka lahko danes v času permisivne vzgoje razumemo kot svojevrsten "vzgojni manifest." Gre za otroka, ki se mora do cilja prebijati skozi vrsto ovir in izzivov – in to sam, povrhu pa še siromašen. V dolgotrajnem procesu spoznavanja se mora nenehno truditi, četudi je pri tem neposlušen in izjemno svojeglav. Preden si Ostržek "prisluži" preobrazbo v pravega dečka in postane skrben dobrosrčnež, mora na svoji koži izkusiti ves blišč in bedo tega sveta."

V predstavi nastopajo Asja Kahrimanović, Miha Arh, Nina Ivanič, Sonja Kononenko, Polonca Kores, Iztok Valič, Irena Zubalič, Boštjan Sever k.g. Dramaturginja je Zala Dobovšek, avtorica songov Saša Eržen, za glasbo je poskrbel Mitja Vrhovnik Smrekar, za gib pa Branko Potočan. Ponovitve predstave bodo od 23. do 26. aprila.