Monetizacija represije

Ko minister ogorčeno ugotovi, kaj se dogaja, napove, da bo ukrepal, in seveda ne opazi, da njegova vlada ravna enako

Takšne prakse nujno spremlja povečana stopnja represije, kljub kateri pa lahko, ko ožemanje postane nevzdržno, pride do izbruhov državljanske nepokorščine in celo nemirov. (na fotografiji zažgani radar v Mariboru leta 2012)

Takšne prakse nujno spremlja povečana stopnja represije, kljub kateri pa lahko, ko ožemanje postane nevzdržno, pride do izbruhov državljanske nepokorščine in celo nemirov. (na fotografiji zažgani radar v Mariboru leta 2012)
© Sašo Bizjak, Večer

Tudi če bi na nacionalni televiziji v prihodnje posneli še tisoč prispevkov o revščini v Sloveniji, dvomim, da bi kateri bolje povzel njeno pojavnost in razloge zanjo kot en sam stavek v nedavnem kratkem prispevku, prikazanem ob rob temu, kako banke jemljejo po 30 evrov z računov dolžnikov, za katere so ugotovile, da jim ni dovoljeno rubiti denarja z izvršbo. Gre pa približno takole: »... je medicinska sestra in redno ji zmanjka denarja za plačilo položnic ...« Včasih so v prispevkih o revščini in pomanjkanju nastopali brezposelni, dolgotrajno bolni, neizobraženi, skratka ljudje, ki jim je v življenju na kakršenkoli način spodletelo in mu sami preprosto niso bili več kos. Danes so v teh prispevkih začele nastopati medicinske sestre, malo pred njimi bolničarke, za strežnice pa je že dolgo jasno, da se s tistim, kar zaslužijo, ne morejo prebiti skozi mesec. Novica dneva torej ni, da imamo v Sloveniji revščino in z njo revne ljudi, novca dneva je, da imamo v Sloveniji revne zaposlene, in to ne katerekoli zaposlene, pač pa celo javne uslužbence. Da, prav tiste, ki jim plačo določa in izplačuje država.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.