Damjana Kolar

 |  Kultura

Iskrena zgodba o čebelarski družini

V Koloseju je od 30. aprila dalje na ogled film Čudesa, ki ga je režirala Alice Rohrwacher. Gre za družinsko dramo, ki se dogaja na idiličnem podeželju na meji med Toskano in Umbrijo. Film je dobil veliko nagrado žirije na lanskem festivalu v Cannesu.

V družini najstnice Gelsomine vladajo posebna pravila. Deklica kljub mladosti bdi nad celotno družino, še posebej nad tremi mlajšimi sestrami. Oče Wolfgang si je vedno želel moškega dediča, a tudi Gelsomina ima močan značaj, predvsem pa izrazit dar za čebelarstvo. Neko poletje na deželo prispe televizijska oddaja z bogatimi nagradami v izboru za najbolj tradicionalno družino. Gelsomina hoče sodelovati na tekmovanju, očeta pa medtem bolj skrbijo novi evropski zakoni, ki bi družini utegnili preprečiti nadaljnjo proizvodnjo medu. Po koncu tega izjemnega poletja za Gelsomino in njeno družino ni nič več kot prej, saj vdor sodobnih družbenih pravil ogrozi tradicionalna družinska razmerja in navade.

"To je bil prvi nagib, ki me je spodbudil k filmu Čudesa: težave, na katere pomisliš, ko podeželje in majhne zaselke, ki ga poseljujejo, primerjaš s 'čistimi' kraji, brezčasnimi in zaradi tega uporabnimi, ker se nikoli ne spremenijo. Ko pa jih vidiš od znotraj (ali morda z obronkov), ti kraji niso takšni, čistost pa je samo ječa, v katero so se zaprli, da bi v zameno prejeli vsakodnevni topli obrok," je povedala režiserka filma.

Alice Rohrwacher je najprej delala kot glasbenica v gledališču ter kot montažerka in režiserka dokumentarnih filmov. Njen celovečerni prvenec Nebeško telo (2011) je bil premierno prikazan na festivalu v Cannesu v sklopu štirinajst režiserjev, nato pa med drugim še na na festivalih v Sundanceu, Londonu in Tokiu.