Denis Vičič

 |  Družba

Marburg, šampijon!

© NK Maribor

Mineva 70 let od konca druge svetovne vojne. In spomin na nacifašistična grozodejstva očitno bledi. Tako zelo, da je zdaj dele nemške vojaške odprave že možno uporabiti kot nevtralne znake za »pripravljenost na vse«. Celo v nogometu, ki je vedno predstavljen kot pravičen šport, kot igra fair playa, igra brez tolerance nestrpnosti do drugačnih. In celo v Mariboru, kjer je po nemški zasedbi Štajerske trpelo vse slovensko prebivalstvo: ko je Adolf Hitler zaukazal, naj ta dežela čim prej postane primerna za priključitev tretjemu rajhu, so njegovi podaniki v Mariboru mnoge – najprej visoko izobražene, ki so kljubovali ponemčenju – izselili, uničevali slovenska kulturno-umetniška dela, prepovedali delovanje slovenskih društev, zaplenili slovensko lastnino ... A to je pač passé.

Za povabilo navijačev na izjemno pomembno tekmo, na kateri bi Nogometni klub Maribor lahko osvojil naslov državnega prvaka, je klub uporabil fotografijo igralcev, ki so jim dodali nemške vojaške čelade. Ker je tekma z nogometaši NK Celje, so tekmo preimenovali v »Bitko za Štajersko«.

Letak je bil s spletnih strani NK Maribor že umaknjen, ko so po spletu zaokrožila zgražanja, ali se je odgovornim v klubu »snelo«. Zgroženost javnosti bi morali v Mariboru vzeti resno, in to ne samo zaradi zgodovinskih dejstev. Navijaške skupine nogometnih klubov slovijo po tem, da se v njih zbirajo tudi do tujcev in drugačnih nestrpni. Tudi Viole imajo v grbu »zakamufliran« keltski križ, ki velja za simbol neonacizma. Nedavno naj bi štirje pripadniki te navijaške skupine stavbo Mestne občine Maribor popisali z nestrpnimi grafiti.

Objalvjena fotomontaža je sicer res povsem ponesrečena: Nemci in njihovi zavezniki so, naj spomnimo, poraženci druge svetovne vojne …

 Aleš Lednik on Twitter

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.