Delitev sveta

Maja 1945 je kapitulirala Nemčija, štiri mesece za njo še Japonska – druge svetovne vojne je bilo s tem konec. Zmagovalne sile so sprva hotele oslabiti in prevzgojiti napadalce, a so politiko kaznovanja kmalu opustile, kajti v porajajočih se nesoglasjih med Vzhodom in Zahodom so nekdanji sovražniki nenadoma postali zaželeni zavezniki.

Konferenca v Jalti na Krimu, februar 1945, kjer so Churchill, Roosevelt in Stalin razdelili povojni svet

Konferenca v Jalti na Krimu, februar 1945, kjer so Churchill, Roosevelt in Stalin razdelili povojni svet
© Profimedia

Voditelji zavezniške koalicije nasprotnikov Nemčije in Japonske so imeli skupen cilj: nikakor niso želeli ponoviti napak držav zmagovalk v prvi svetovni vojni. Leta 1919 so politični voditelji zahodnih zaveznic na pariški konferenci hoteli vzpostaviti ureditev, ki bi zagotovila dolgo obdobje miru in preprečila vnovično prelivanje krvi, kakršno je svet doživel med letoma 1914 in 1918. Toda v tridesetih letih je Japonska napadla Mandžurijo, Mussolinijeva Italija je začela v Afriki ustvarjati sodobni Imperium Romanum, nacionalsocialistična Nemčija pa se je oboroževala za svetovno prevlado na Vzhodu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.