Sezona lova

V ustavni odločbi je kljub njeni nekolikšni notranji shizofrenosti jasno navedeno, da je bila nezakonita provizija v poslu nakupa oklepnikov Patria zahtevana in plačana

V redu, kazenska sodba je padla, ampak čakajte, kljub vsemu: kako je bilo potem s temi provizijami? Od politika se menda smejo terjati tovrstni odgovori. Ali pač ne?

V redu, kazenska sodba je padla, ampak čakajte, kljub vsemu: kako je bilo potem s temi provizijami? Od politika se menda smejo terjati tovrstni odgovori. Ali pač ne?
© Borut Krajnc

V legendarnem nagovoru diplomantom, znanem pod naslovom »To je voda«, David Foster Wallace pove poučno zgodbico, v kateri se v baru, nekje na Aljaski, vernik in ateist pregovarjata o obstoju Boga. Ateist v nekem trenutku reče: »Poglej, saj ni, kakor da nikoli nisem poskušal empirično preveriti, ali Bog zares obstaja. Zadnjič me je v gozdu zajel snežni metež, zaradi katerega sem popolnoma izgubil orientacijo. Zeblo me je, strah me je bilo, bil sem prepričan, da je to moj konec, in sem padel na kolena ter prosil Boga za pomoč ...« Vernik navdušeno vzklikne: »No, in? Sedaj moraš verjeti, saj si vendarle tukaj z menoj, nisi umrl v metežu!« »Ah, kje pa! Mimo sta čisto po naključju prišla dva Eskima in mi pokazala pot ...« Z zgodbo je želel Wallace pokazati, kako ima pri dveh različnih ljudeh popolnoma identičen dogodek lahko diametralno nasproten pomen zaradi različnih nazorskih prepričanj na katerih vsak od njiju izoblikuje pomen konkretne izkušnje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.