Denis Vičič

 |  Politika

Kako se Janše znebiti po čisto mirni poti

© Vimeo

»Več nas bo, prej bomo na cilju.« To je slogan stranke SDS, ki ga je trojica umetnikov vzela dobesedno. In ne kar tako. Z načrtom, da se Janeza Janše, predsednika stranke SDS, morda za vselej znebijo po mirni poti. Kako? To so umetniki s pomočjo drugih umetnikov in priznanih teoretikov razložili v dokumentarnem filmu Jaz sem Janez Janša. Če ste ga zamudili v kinu in na televiziji, priporočamo, oglejte si ga zdaj. Na spletnem portalu Vimeo je dostopen brezplačno.

Izhodišče umetnikov Emila Hrvatina, Davida Grassija in Žige Kariža je bila predpostavka, da bi Janša več ne bil, kar je, če bi imel same soimenjake. »Ali bi si spremenil ime ali pa bi se odselil.«

Slogan stranke SDS je naenkrat postal povsem primeren za njihov umetniški projekt.

Kar sami so zagotovili več Janš: preimenovali so se, postali Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša.

Njihov cilj razberemo v uvodu dokumentarca Jaz sem Janez Janša: »Predstavljaj si, da živiš v kraju, v katerem se na tisoče ljudi – do zadnjega – imenuje enako kot ti. Izginil bi. Postal bi gospod Nihče.«

Dokumentarni film, ki predstavlja različne vidike in vprašanja glede spreminjanja imena, je zdaj na ogled prek portala Vimeo.

Odlomke iz intervjujev, ki niso v celoti končali v filmu, si oglejte na spletni strani projekta Free Janez Janša.

Tisti temeljiti boste tam našli tudi esej »Kaj je ime?«, ki ga je napisal priznani filozof in kulturni teoretik Mladen Dolar.

V Mladini smo o dokumentarnem filmu Jaz sem Janez Janša precej pisali.

Najprej Vanja Pirc o zgražanju, ker da je Janša prikazan v porniču.

Kasneje pa Marcel Štefančič, jr. o samem filmu in zakaj so si umetniki spremenili ime v Janeza Janšo.

46937249

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.