Neža Mlakar

 |  Politika

Javni zbor – Solidarnost za Makedonijo

Makedonski študentje v Sloveniji vabijo vse, ki verjamejo v demokratske principe in se upirajo sodobni diktaturi, da se jim 17. maja zaradi nedavnih dogodkov v Makedoniji pridružijo na protestu na Kongresnem trgu v Ljubljani. »Slabo ravnanje z našimi sodržavljani s strani policije je popolnoma nedemokratično in ne odraža ambicij države, ki želi biti del EU in NATO. Medtem svobodoumna mladina poleg vsega nadaljuje boj, ki ima za cilj vrnitev demokratičnih načel in principov v našo domovino,« pišejo na dogodku na spletnem omrežju Facebook.

Če povzamemo dogajanje v Makedoniji, se je vse skupaj začelo v mesecu februarju. Takrat so v javnost prišli podatki, da je makedonska vlada Nikole Guervskega štiri leta nezakonito prisluškovala okoli 20.000 ljudem, vključno z novinarji, sodniki, ambasadorji, opozicijskimi politiki in upravniki policije. Dokazni material so bili posnetki telefonskih pogovorov, katerih resničnost so potrdili nekateri novinarji. Poleg posnetih dokazov o skorumpiranosti vlade je nezadovoljstvo med množicami še toliko bolj naraslo, ko se je iz posnetkov razvedelo, da je vlada poskušala prikriti uboj 22-letnega Martina Neškovskega, ki je bil s strani posebne policijske enote, imenovane Tigri, 5. junija 2011 pretepen do smrti, kar smo v Mladini že pisali. Iste noči je VMRO-DPMNE, stranka Gruevskega, že tretjič zaporedoma zmagala na parlamentarnih volitvah. To, da sta premier in ministrica Gordana Jankuloska poskušala uboj prikriti, je na ulice 5. maja letos prvič priklicalo protestnike. Po spletu so tudi tokrat zaokrožili posnetki, ki dokazujejo fizično nasilnost policije nad protestniki. Protesti se v večjih mestih Makedonije še vedno odvijajo, vlada pa jih ignorira in zanika priložene dokaze. V Skopju bo zato 17. maja organiziran velik protest proti katastrofalni politiki vlade, makedonski študentje pa se bodo protestnikom pridružili tudi pri nas in vas vabijo, da se protesta v znak solidarnosti udeležite tudi vi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.