Peter Petrovčič

22. 5. 2015  |  Mladina 21  |  Politika

Namišljeni ekstremizem?

Poslanci ugotavljajo, da na protestih ni bilo neonacistov

Paravojaška formacija na Trgu republike s tako imenovanim keltskim križem, simbolom neonacistov, novembra 2012

Paravojaška formacija na Trgu republike s tako imenovanim keltskim križem, simbolom neonacistov, novembra 2012
© Miha Fras

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je v poročilu o delu za lansko leto po besedah njenega predsednika Branka Grimsa (SDS) med drugim ugotovila, da nasilja na vseslovenskih ljudskih vstajah pred državnim zborom niso izzvale organizirane ekstremistične skupine. Presenetljivo, vsaj na tretji vseslovenski ljudski vstaji so vsaj eno organizirano skupino skrajnežev, ki je izzvala obračun s policijo, posnele številne kamere. Da se je to zgodilo, je ugotovila tudi parlamentarna preiskovalna komisija v prejšnjem sklicu državnega zbora.

Glas proti sprejetju poročila komisije v tej obliki je prav zato napovedal poslanec ZaAB Peter Vilfan. Preiskovalna komisija, ki je v prejšnjem mandatu obravnavala delovanje skrajnih skupin, je namreč pridobila podatke, ki govorijo nasprotno in »demantirajo ugotovitev o nesodelovanju organiziranih skrajnih skupin na nasilnih demonstracijah«.

Maja Dimitrovski, predsednica omenjene preiskovalne komisije, pojasnjuje, da so »jasno ugotovili in dokazali delovanje organiziranih ekstremističnih skupin na protestih, in to na podlagi dokumentov. Čeprav smo bili ves čas zavedeni, ker smo delali na podlagi poročil SOVE, ki so bila prirejena oziroma skrajšana, in smo šele pred koncem mandata dobili celotno poročilo o delovanju ekstremističnih skupin v Sloveniji. Zanimivo pa je, da je vsa poročila podpisal isti direktor Sove, Damir Črnčec.« Da so bili na protestih organizirani ekstremisti, pravi Dimitrovska, dokazujejo tudi številni videoposnetki, zato je »to, kar zdaj počnejo gospod Grims in druščina, zavajanje javnosti in pometanje problema pod preprogo. Resnica je nasprotna, zato potrditev sklepov, ki jih je predlagal Grims, pomeni sramoten dan za državni zbor in za parlamentarno prakso.«

Tudi Erik Valenčič, avtor dokumentarnega filma o delovanju neonacistov v Sloveniji Koalicija sovraštva, pravi, da so v njem brez dvoma dokazali, da je na tretji vstaji šlo za organizirano skupino, »ki je prišla razbit mirne proteste. V dokumentarcu smo pokazali številne posnetke, ki to dokazujejo. Bili so postrojeni, usmerjeni in tako naprej. V tej skupini, ki je bila zbrana za belim platnom, na katerem je bil narisan keltski križ, sicer znak neonacistov, so bili zbrani obritoglavi neonacisti.«

To, da Grims oziroma SDS želi prikriti aktivnosti skrajnih desničarskih ekstremistov, je pričakovano. To, da tako interpretacijo dogodkov na protestih državni zbor potrdi z glasovi 69 poslancev, pa je vsaj neokusno, če že ne neodgovorno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.