Denis Vičič

 |  Mladina 21  |  Svet

Boj proti fašizmu ni nikoli končan

Napovedani shod neofašistov v Gorici, ki ga ne bi smelo biti

Poziv na shod Fašisti ven iz Gorice

Poziv na shod Fašisti ven iz Gorice
© Facebook, Osservatorio regionale antifascista

Ob stoletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno, 23. maja, italijansko neofašistično gibanje CasaPound v Gorici prireja shod. V mesto ob slovenski meji naj bi iz vse Italije prišlo okrog dva tisoč »militantov« in simpatizerjev te politične organizacije, ki ni le podaljšek italijanske politične desnice, ampak vse bolj njen konstitutivni del.

CasaPound ime nosi po ameriškem pesniku Ezri Poundu, ki je menda prijateljeval z Benitom Mussolinijem. Kljub glasnemu nasprotovanju različnih levičarskih organizacij in predstavnikov italijanskih partizanov je gibanje v več italijanskih mestih vzpostavilo lokalna predstavništva. Na Facebooku mu sledi okrog 120 tisoč ljudi. Znano je po nasilju. Člani organizacije so že pretepli drugače misleče in tiste, ki so bili kritični do nje, vdrli so v prostore italijanske nacionalne televizije RAI, ker jim ni bilo všeč poročanje o nasilništvu Študentskega bloka CasePound, napadli so pisarno evropske komisije v Rimu …

A vseeno jim je uspelo pridobiti naklonjenost javnosti, saj med drugim organizirajo zbiranje hrane za italijanske družine v stiski, priprave na maturo in druge zaključne izpite, krvodajalske akcije in pomagajo ob naravnih nesrečah.

Iz leta 2003 ustanovljenega fašističnega socialnega centra, vzpostavljenega v zaskvotani stavbi v središču Rima, je nastalo politično gibanje, ki ima tudi predstavnike v lokalni administraciji, za potrebe prihajajočih volitev v nekaterih italijanskih pokrajinah pa se povezuje z nacionalistično, ksenofobno in rasistično Severno ligo (Lega Nord). Najvidnejši obraz CasePound Simone Di Stefano na političnih shodih prepričuje javnost, da je edini primeren človek za vladanje Italiji Matteo Salvini, vodja Severne lige. Italija naj bi znova potrebovala odločnega vodjo, ki jo bo rešil iz krize in ji vrnil dostojanstvo.

Čeprav je poveličevanje fašizma v Italiji zakonsko prepovedano in čeprav so prepoved zahtevali predstavniki več organizacij in okoliških občin, naj bi shod bil. »Fašisti tretjega tisočletja«, za kar so se sami oklicali, bodo paradirali pod gesli »Nekateri Italijani se ne vdajajo« in »Italija: vstani, bojuj se in zmagaj«. A zakaj ravno ob obletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno? In zakaj ravno v Gorici? »Italijanski nacionalisti in fašisti so prvo svetovno vojno predstavljali kot zaključek risorgimenta, gibanja, ki se je pojavilo na začetku 19. stoletja in ki je združilo Italijo. Prva svetovna vojna je zanje vrhunec procesa, ki je ustvaril italijansko državo v njenih ’naravnih’ mejah. Na naših in avstrijskih tleh, seveda,« pojasnjuje zgodovinar dr. Jože Pirjevec. Gorica pa je zaradi silovitih spopadov med italijanskimi in avstro-ogrskimi vojaki postala simbol grozot soške fronte – za neofašiste zato simbol poguma, žrtvovanja za domovino.

»Samo fašisti lahko v milijonih mrtvih in pregonu polovice slovenskih prebivalcev Gorice vidijo nekaj vrednega in veličastnega,« so zapisali organizatorji shoda Fašisti ven iz Gorice, ki bo prav tako v soboto. Shod proti fašizmu in proti vojnam se bo začel na simbolnem mestu – na goriški železniški postaji, kjer je septembra 1943 potekala prva partizanska bitka za Gorico, ki velja za začetek italijanskega odporniškega gibanja. »To je Gorica, ki se je hočemo spominjati in v njej proslavljati.«

Še malce več o razlogih za udeležbo na protestu>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.