Jure Trampuš

22. 5. 2015  |  Mladina 21  |  Politika

Stari grehi

Obtožna predloga zaradi zlorabe položaja

Super minister, super obdolženec

Super minister, super obdolženec
© Borut Krajnc

Ko se je pojavila informacija, tako je poročal POP TV, da je bil zoper nekdanjega ministra Žigo Turka in njegovega nekdanjega vodjo direktorata za visoko šolstvo Boruta Rončevića vložen obtožni predlog zaradi zlorabe položaja, saj naj bi bil za tri izbrane zasebne fakultete razpis prirejen tako, da so le one lahko dobile koncesijo, je obtoženi bivši minister lahkotno tvitnil, da imajo očitno nekateri nekaj proti njemu. Hkrati je dodal, da se je iz politike umaknil in se s politiko ne ukvarjam več. »Vem le, da sem kot minister delal za blaginjo Slovenije in prav nič kaznivega.«

A obtožnega predloga pač ne napišejo politiki, ampak tožilci. Trditve tožilstva niso politični pamflet.

Tožilci menijo, da naj bi bil Rončević po naročilu nekdanjega ministra razpisne pogoje za študijske programe priredil tako, da so javni denar in koncesije dobile tri, že vnaprej določene fakultete, ena izmed njih pa je bila tudi lastniško povezana s tistimi (Rončevićem), ki so denar dodeljevali.

Žiga Turk se vseskozi brani, da ni storil nič nezakonitega. Morda resnično tako misli, a upravno sodišče je že leta 2013 razveljavilo podeljene koncesije. Razlog je bil, da so bile podeljene v času, ko je Janševa vlada opravljala samo tekoče posle, hkrati pa je bil razpis diskriminatoren za nekatere druge fakultete.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.